Страшни сигнали од Германија: Минатата година затворени над 170.000 фирми, најпогодена ГРАДЕЖНАТА ИНДУСТРИЈА

Страшни сигнали од најважните германски индустрии. Минатата година затворени се 176.000 бизниси – по еден на секои три минути.

Како што пишува локалниот Билд, индустријата веќе не се привлекува кон нив, туку запрела бидејќи во земјава е аларм.

Секторите како градежната индустрија се особено погодени, а проблеми има и во производниот сектор (во моментов 5,5 милиони работни места), последен пат толку многу компании беа затворени во 2004 година. Бројот на стечајци се зголемува од 2020 година во однос на 2022 година, бројот е зголемен за нови 2,3 отсто, пишува весникот.

Трендот се протега на сите индустрии и големини во Германија, според експертите од Лајбниц Центарот за европски економски истражувања (ZEV): 20.000 градежни компании, 37.000 трговски компании, 51.000 компании во услуги за потрошувачи, 11.000 од производниот сектор (+8,7 проценти, највисоко ниво од 2004 година).

– Основната причина за затворањето е што компанијата повеќе не е економски исплатлива. Проблемите се видливи особено во преработувачката индустрија: високи трошоци за енергија, голем притисок од конкуренцијата од земји како Кина, но и недостаток на квалификувани работници, што може да доведе до загрозување на континуираниот бизнис – изјави Сандра Готшалк, раководител на ЗЕВ Центарот.

Компаниите одат во странство или банкротираат
– Сега ни требаат рамковни услови кои не ги принудуваат фирмите во странство или во стечај. Конкретно, тоа значи: крај на бирократските игри поврзани со ропството и високите даноци и царини – тврди шефот на средниот бизнис Кристоф Алхаус во интервју за БИЛД.

Првиот човек на здружението продолжи: „Воведување конкурентни цени на енергијата кои им помагаат на малите и средни претпријатија повторно да обезбедат раст и просперитет“.

Фатален тренд кај стартапите
2023 година се заканува да биде втора година по ред во која бројот на затворања го надминува бројот на основани нови бизниси. Ова никогаш досега не се случило, додава весникот.

– Помалку луѓе се подготвени да преземат ризик да се самовработат. Квалификуваните експерти имаат добри шанси да најдат добро платени работни места како вработени во етаблирани компании – рече Готшалк.

Притоа, имајќи ги предвид ризиците и задачите, луѓето прво мора да имаат желба да започнат бизнис и да се самовработат, вели експертот.

Помеѓу 1995 и 2004 година, беа основани околу 240.000 нови компании заклучно со 2012 година, оваа бројка постојано опаѓа. Пред сè, тоа е ефектот од демографските промени, што доведува до намалување на „групата од 30 на 45 години, која интензивно се отвора нови бизниси“.

Можеби ќе ве интересира...

Комерцијална банка склучи договор со Yildirim групацијата за продажба на Еуроникел

BiznisPRO

Владата одлучи: Пензиите ќе се исплатат предвреме, еве кога да ги очекувате

BiznisPRO

Глово се повлекува од словенечкиот пазар

BiznisPRO