Медиумската присутност на МБИ10 компаниите

Следниот приказ ја одразува медиумската присутност на 10-те Акционерски Друштва кои се дел од МБИ10 индексот на Македонската Берза.

Мониторингот на ПИКАСА АНАЛИТИКС презентира резултати од 400 мониторирани дигитални медиуми, кои вкупно во текот на Февруари објавиле над 300.000 вести (политика, економија, спорт, култура, технологија, хроника итн).

Еден дел од тие вести се однесуваат на активностите на најголемите и најуспешните акционерски друштва, учесници на МБИ10 индексот.

Приложените резултати покажуваат:
– На колку медиумски објави биле споменати
– Колку пати биле споменувани на социјалните мрежи Твитер, Фејсбук, Инстаграм и Јутуб.
– Колку вкупно реакции предизвикале објавите каде што биле споменати (збир на лајкови, споделувања, емоции и коментари)
– Споредба со претходниот месец (Јануари) – дали има зголемување или намалување на бројот на споменувања и реакции.

Покрај банките, кои сочинуваат пола од МБИ10 индексот, останатите 5 компании се од различни индустрии и затоа табелата нема карактер на споредба на компании од различни индустрии. На пример, во Фармацевтската индустрија, Алкалоид АД учествуваат со над 80% од сите активности на индустријата.

* Мониторингот е овозможен од платформата analytics.live на Пикаса која следи над 2.000 медиуми од Западен Балкан и главните социјални медиуми (Фејсбук, Инстаграм, Твитер и Јутуб).
* Податоците се јавни.

Можеби ќе ве интересира...

Нова цена на горивата

BiznisPRO

Граѓаните се ослободуваат од печките на пелети, огласниците полни – цената стигна над 320 денари за вреќа

BiznisPRO

НОВА СУПЕР ПОНУДА ЗА НАШИТЕ ВО СТРАНСТВО: Ако живеете и работите во Германија можете да ја користите оваа сим картичка која нуди 45 гига интернет месечно што може да го користите и таму и во Македонија!

BiznisPRO