Свети Стефан, Црна Гора / фото Бизниспро

Мештаните во соседството „го ослободуваат единствениот заклучен град во светот“

Од протестот пред градот – Хотел Свети Стефан мештаните побараа од надлежните до 1 мај да се отвори овој туристички скапоцен камен или во спротивно ќе ги радикализираат протестите. Владата го раскинува договорот со закупецот, компанијата Адриатик пропертиз.

Како што пренесува локалниот портал Приморски, мештаните порачале дека нема да дозволат Свети Стефан да продолжи да биде единствениот заклучен град во светот. Протестот на жителите симболично започна вчера, 24 март, од 5 до 12 часот.

„Денеска не се собравме овде ниту да ги пречекаме, ниту да ги испратиме гостите од Свети Стефан, бидејќи одамна нема гости овде, а нема ни трага ни момент кога ќе ги има. наведете нешто што цела Црна Гора не го гледа, поточно не сака да го види, а тоа е дека Свети Стефан е запоставен, затворен, понижен и дека секој ден урива угледот што го градел со децении“, рече Никола. Раѓеновиќ, член на Советот на Министерството за здравство на Свети Стефан, на протестот.

Раѓеновиќ посочува дека симболично во 5 до 12 часот се собрале пред портата на Свети Стефан, за да им порачаат на Владата и властите во Црна Гора и на станарите да го отворат Свети Стефан, да почнат да работат со полн капацитет, во согласност со закон и потпишаниот договор.

„Тоа значи дека сите патеки на изнајмената територија се достапни и бесплатни за секого, како што е предвидено во договорот. Тука спаѓа и патеката над плажата Краљичина, брегот, влегувањето на Свет Стефан во режимот предвиден во самиот договор. Укажуваме излезе дека овој простор не смее да биде полигон за изградба на станови и продажба на недвижности и дека овде може да се врши само туризам.Даваме рок до 1 мај за отворање на Хотел Свети Стефан.Доколку Хотел не е отворена до 1 мај, јасно ни е дека немаат волја и желба некогаш да го отворат“, изјави Раѓеновиќ.

Доколку, рече, не дојде до раскинување на договорот до 15 јуни, „јасно е дека државата го сврте грбот и дека Свети Стефан не го интересира тоа“, рече Раѓеновиќ.

Можеби ќе ве интересира...

Популарната онлајн продавница повеќе не ги прифаќа овие картички

BiznisPRO

Од 2,2 на 4,3 милијарди евра – Државата речиси ги дуплирала државните резерви во споредба со 2015-та година!

BiznisPRO

Грција избегна рецесија

BiznisPRO