Мета планира големи промени за Фејсбук и Инстаграм: Колку сте спремни да платите за користите Фејсбук или Инстаграм без реклами?

Колку сте спремни да платите за верзии на Facebook и Instagram без реклами?

Со години слушаме шпекулации за платена верзија на Facebook, а сега се чини дека Мета сериозно размислува да воведе претплати не само за Facebook, туку и за Instagram.

Во овој случај, причината не е желбата за нов бизнис модел да добие нов извор на приходи, туку новите обврски и одговорности кои според законот кој неодамна стапи на сила во ЕУ, ги имаат најголемите интернет платформи и социјални мрежи.

Со воведувањето на претплати на овие Мета платформи, повеќе нема да има потреба од следење на податоците бидејќи на корисниците на тие социјални мрежи повеќе нема да им се прикажуваат реклами. Тројца извори запознаени со ситуацијата во компанијата открија за медиумите дека компанијата на Закерберг сериозно размислува за овој потег. Според тие извори, Мета наскоро би можел да почне да прави промени и, за корисниците кои не сакаат да им се прикажуваат реклами, да користат верзии на Фејсбук и Инстаграм за кои ќе треба да плаќаат месечна претплата.

Ќе биде интересно да се види фигурата за која Мета одлучува, бидејќи износот на месечната претплата треба да биде клучна ставка за многу корисници, на кои оваа идеја за Фејсбук што нема да ги искористи нивните податоци и да им прикажува реклами е доста интересна и се подготвени да платат за тоа искуство.

Секако, со воведувањето на претплатничките верзии на Фејсбук и Инстаграм, Мета нема да ги реши проблемите што ги носи Законот за европски дигитални услуги, бидејќи мнозинството сепак ќе ги користи бесплатните верзии кои се финансираат од рекламирање, што значи дека сепак ќе следат податоците на повеќето корисници. Но, како што коментираат за Engadget, таа промена сепак треба да им покаже на европските регулатори дека компанијата е подготвена да соработува со нив и да го прилагоди своето работење на законите на Европската унија.

Поради непочитување на тие закони, Мета веќе плати големи казни во Европската унија, па така на почетокот на годинава беше казнет со 1,2 милијарди евра за пренос на податоците на европските корисници на серверите во САД, додека минатата година беа казнети со 265 милиони евра за телефонски броеви и други податоци на корисниците на Фејсбук завршиле на интернет.

Фејсбук моментално има речиси 3 милијарди корисници ширум светот, додека бројот на корисници на Инстаграм е околу 2,35 милијарди, и бидејќи сите се навикнати на слободен пристап до тие мрежи, ќе биде интересно да се види како ќе се одвива потенцијалниот европски експеримент и дали Мета ќе понуди претплати и на верзиите на неговите популарни социјални мрежи на корисници на други пазари.

Можеби ќе ве интересира...

Ако сакате поевтин iPhone, Кина е земјата за вас: Apple дава редок попуст на уредите

BiznisPRO

Додека „Мета“ и „Твитер“ отпуштаат работници, „Тик-ток“ продолжува да вработува

BiznisPRO

Биткоинот благо падна на 39.000 евра, Binance Coin порасна за четири отсто

BiznisPRO