Метеж на македонско-бугарската граница – многу Бугари пазарат во Источна Македонија

Помалку од еден час возење е потребно за да се поминат 40 километри од Благоевград до Делчево, рута која се повеќе Бугари на поминуваат со цел да се стигне до поевтини и поквалитетни производи.

Последните викенди забележана е се поголема фреквентност на македонско-бугарската граница од шопинг патувањата на жителите на западните бугарски градови. Како што кажуваат тие, доаѓаат во земјава на пазарење бидејќи цените на производите се од 10 до 20 отсто поевтини отколку дома.

Освен тоа, тие се задоволни и од квалитетот на македонските млечни и месни производи, за кои кажуваат дека се подобри и повкусни од бугарските.

Ваквиот „шопинг туризам“ ги натера и туроператорите од западниот дел од Бугарија освен кратки тури до културни и историски знаменисти во Северна Македонија, да нудат и шопинг патувања.

Можеби ќе ве интересира...

Собранието изгласа – 330 илјади пензионери добиваат нова методологија за раст на пензиите и по 1000 денари следните три месеци

Бизнис про

Во погоните на „Брако“ произведено ново иновативно возило од брендот „Green Machines“

Бизнис про

Инспирирани од љубовта, среќата и малите задоволства, најдобриот македонски бренд за сокови ВИВА започнува кампања со која нè повикува да уживаме во секој момент од животот!

Бизнис про