„На некои земји им се заканува глад поради војната“

Германскиот министер за економија Роберт Хабек предупреди дека промените во енергетската политика поради војната во Украина не треба да се спроведуваат на сметка на посиромашните земји.

Покрај тоа, додаде тој, отсуството на житарки од Украина или Русија може да предизвика глад на некои места.

Неопходното намалување на увозот на руска нафта и гас не е лесно да се компензира на светскиот пазар, изјави Хабек на конференцијата во Берлин во вторник.

Европа е богат континент, но посиромашните земји можат да имаат големи тешкотии поради високите цени.

Затоа треба да внимаваме енергетските и политичките промени да не станат проблем за некого“, рече германскиот министер.

Не само што енергетските резерви во посиромашните земји можат сериозно да бидат загрозени, туку и производството на стоки како што се ѓубрива можеби не е доволно. Поради недостигот на житарки од Украина или Русија, тоа може да предизвика глад во некои земји, рече Хабек, а гладот ​​често предизвикува социјални немири или политички превирања.

Хабек постојано се противеше на предлозите за воведување ембарго на руската енергија. Сепак, тој на конференцијата ги призна грешките на Германија во минатото.

Во последниве години, дури и децении, Германија стана многу зависна од Русија во нејзината енергетска политика.

Сепак, енергетската политика не е само економска. Сега, чекор по чекор, Германија сака да стане независна од руските фосилни горива, а тоа е неопходно и од безбедносни причини, заклучува Хабек.

Можеби ќе ве интересира...

Макпетрол разгледува можност да прекине со продажба на гориво, откако им беа намалени маржите – не можеле да изддржат

BiznisPRO

Нов скок на цените: Светскиот пазар забележа пораст на цената на нафтата

BiznisPRO

Најголем клиент беше Кина: Русија заработи 187 МИЛИЈАРДИ ДОЛАРИ од испораките на нафта минатата година

BiznisPRO