Највисока просечна хрватска плата има во Загреб, а еве каде е најниска

Просечната месечна исплатена нето-плата по вработен во правните лица во четвртиот квартал од 2023 година во однос на истиот период од 2022 година е зголемена во сите жупании. Најголем пораст е забележан во Пожега-славонската и Вуковарско-сремската жупанија по 17,1 отсто, а најмал во градот Загреб за 12,3 отсто.

Државниот завод за статистика соопшти дека највисока просечна месечна исплатена нето-плата по вработен во правни лица во четвртиот квартал од 2023 година е исплатена во градот Загреб, во износ од 1.380 евра, а најниска во Вировитско-подравинската жупанија. во износ од 1.043 евра.

Просечната месечна бруто-плата по вработен во правните лица во четвртиот квартал од 2023 година во однос на истиот период од 2022 година е зголемена во сите жупании. Најголем пораст има во Вуковарско-сремската жупанија, за 18,5 отсто, а најмало во градот Загреб, за 13,5 отсто.

Највисока просечна месечна бруто-плата по вработен во правните лица во четвртиот квартал од 2023 година има градот Загреб во износ од 1.982 евра, а најниска во Вировитско-подравинската жупанија во износ од 1.383 евра.

Можеби ќе ве интересира...

Проверете ги сметките: Парите од “Мој ДДВ” легнаа на сметките на граѓаните

BiznisPRO

Следува значителен прилив за пензионерите – Колку пари ќе добива секој пензионер за еден календарски месец во периодот што следува

BiznisPRO

УЈП запечати голем број КАМ маркети со жолти ленти и пломби

BiznisPRO