Направи подобро од очекуваното: Германија ИЗБЕГНА РЕЦЕСИЈА во првиот квартал

Германската економија оствари нешто подобро од очекуваното во првите месеци од годината, оценува Бундесбанк во својот нов месечен извештај.

Реалниот бруто домашен производ веројатно порасна благо во првиот квартал, се вели во извештајот на централната банка објавен во четвртокот.

Економистите претходно предвидуваа блага рецесија. Во секој случај, не е сигурно дека економијата го однела растот во вториот квартал.

– Генерално, сè уште нема знаци за одржливо закрепнување на германската економија – објави Бундесбанката.

Во последниот квартал од минатата година домашната економија беше во рецесија со стапка од 0,3%.

Сега централната банка смета на благ пораст на индустриското производство и нешто посилен извоз. Покрај тоа, градежната индустрија не мораше да паузира бидејќи времето во февруари беше исклучително благо.

Сепак, ветерот во лицето на германската економија не стивнува.

Производството останува слабо во многу индустриски сектори, негативен тренд доминира во градежништвото, а приватната потрошувачка, еден од столбовите на растот, останува воздржана по неколкумесечна силна инфлација.

На добра страна, Бундесбанк очекува инфлацијата дополнително да се ублажи во април.

Додуша, во мај се очекува нов скок на околу три проценти, поради основниот ефект од субвенционирањето на јавниот превоз воведен 12 месеци порано. Инфлацијата, според очекувањата на економистите, ќе биде поттикната од новиот раст на цената на нафтата и силниот раст на платите.

Можеби ќе ве интересира...

Цената на нафтата расте, а вредноста на златото паѓа

BiznisPRO

Германската економија е парализирана

BiznisPRO

Намален бројот на вработени во Хрватска

BiznisPRO