Луѓе кои знаат што прават: Колкава е ПЛАТАТА НА КЕЛНЕРИТЕ во Швајцарија?

Долго време низ цела Европа, поради големиот недостиг на работна сила, важи правилото дека ако не можете да најдете келнер, понудете поголема плата. Во Швајцарија смислија поинаков модел

Минатата сезона, на Циришкото езеро, келнер го собори економскиот рекорд на Швајцарија.

Во шпицот на сезоната пријавил месечна плата од околу 17.000 евра! Два синџири ресторани го променија начинот на обработка на платниот список и создадоа бум во туристичката индустрија. Долго време низ Европа, поради големиот недостиг на работна сила, важи правилото дека ако не можете да најдете келнер, понудете поголема плата. Се чини дека Швајцарците сериозно ја сфатија оваа формула.

Имено, како што објавија тамошните медиуми, еден келнер месечно успеал да инкасира дури 16.500 франци, што е највисоката плата во овој сектор досега. За споредба, просечната плата на келнер во Швајцарија минатата година била 4.000 франци. Имено, синџирите на ресторани Michel Peclard и Florian Njeeber минатата година одлучија да го променат начинот на пресметување на платите на вработените. Наместо фиксна цена на трудот, тие почнаа да ја пресметуваат заработката на вработените по промет.

На овој начин келнерите во ресторанот почнале да добиваат меѓу седум и осум отсто од вкупната вредност на месечниот промет.

Така, просечната плата на келнерите на езерото Цирих скокна меѓу 8.000 и 12.000 франци. На пример, во договорите на истите тие келнери стои загарантирана плата од 3.750 франци. Како што велат од еден од рестораните, сезоната била добра, а забележуваат и дека вработените станале далеку попосветени на работата од порано.

Но, рестораните тоа не го направија од хуманост, туку од потреба. Проблемот да не се најде соодветна работна сила го решија со нова стратегија за плаќање, но, како што велат, не мислат дека тоа би било адекватно решение за целата индустрија.

Швајцарија нема минимална плата, барем не во формата на која сме навикнати. Пред десет години, на референдум за воведување минимална плата на национално ниво, предлогот беше поразен. Но, во меѓувреме, на кантонално ниво беа формирани минимални цени за час на работната сила.

Така, во моментов еден работен час во Швајцарија во просек се плаќа по минимум 23 швајцарски франци, т.е. 4.186 франци месечно, ако работите 42 часа.

Од друга страна, просечната бруто месечна плата во Швајцарија е 6.665 франци.

Можеби ќе ве интересира...

Германците не сакаат жени за шефови

BiznisPRO

Светски берзи: Берзата заглави по силниот раст од почетокот на годината

BiznisPRO

Банката на Русија ги продолжи ограничувањата за повлекување готовина во странска валута

BiznisPRO