Недостиг на дизел и се заканува на Европа: „Во тој случај сè ќе престане“

На Европа ѝ се заканува недостиг на дизел, кој е гориво што го движи транспортот на стоки и економијата, пишува Дневник.хр.

„Ќе возиме додека возиме, кога не сакаме не, а здраво, нема друго, мислам дека 14 куни (1,85 евра) се многу, а лесно е што е 14 куни. ама нема да биде“, коментира Хани од Угљан.

Имено, поради војната во Украина, на Европа и се заканува недостиг на дизел, кој сочинува речиси 70 отсто од вкупната количина на гориво, а го трошат околу 40 отсто од европските автомобили и што е најлошо, речиси целиот товар. транспорт, потсетува Дневник.хр.

„Во тој случај се ќе запре. Немаме алтернативни превози, како железницата, дека железницата има голем удел во транспортот на стока. Затоа се плашам дека ќе има сериозни проблеми. Во транспортниот процес , нашиот удел во гориво сега е 60 проценти, што е – тоа е едноставно неподносливо“, објасни Здравко Бубниќ, претседател на еснафот на превозници во ХОК.

Состојбата е неподнослива за земјоделците и рибарите, на кои цената на синиот дизел им скокна за 100 отсто. И сето ова може да потрае.

„Иако нема ембарго за извоз на нафта и деривати од Русија, бродовите не сакаат да влезат во Црното Море, каде пловат рудници. Цените на товарот се многу високи, осигурителните компании бараат многу пари за осигурување на таквите бродови и товари Затоа, ќе трае се додека војната“, рече Давор Стерн, експерт за енергија.

Стерн спасот го гледа во што побрзо активирање на рафинеријата во Риека.

„Не е целосно модернизиран, но произведува многу квалитетни горива, па можеме без грижи да ја дочекаме туристичката сезона и следната зима“, додаде тој.

Повеќето европски рафинерии се затворени поради зелената транзиција на ЕУ и не можат толку брзо да се стартуваат, пишува порталот.

Можеби ќе ве интересира...

Прогнози на САД: Седум намирници чии цени најмногу ќе пораснат до крајот на годината

BiznisPRO

Русите конечно профитираа

BiznisPRO

Британскиот премиер плати речиси 600.000 евра данок

BiznisPRO