Бундесбанка: Никогаш поголем минус, за прв пат во историјата

Бундесбанката забележа негативни приходи од камати.

Загубите што ги направи германската централна банка во милијарди евра во текот на 2023 година се резултат на повисоките каматни стапки, кои ја принудија Бундесбанката да ги повлече сите свои резерви.

Бундесбанк објави нулта годишна распределба на добивката во петокот, откако ослободи 19,2 милијарди евра (20,8 милијарди американски долари) резервации за општ ризик и 2,4 милијарди евра од своите резерви. Тоа и остава резерви од нешто помалку од 700 милиони евра, објави централната банка.

Нето приходите од камати беа негативни за прв пат во нејзината 67-годишна историја, намалувајќи се за 17,9 милијарди евра во споредба со претходната година на -13,9 милијарди евра.

„Очекуваме оптоварувањата повторно да бидат високи за тековната година. Тие веројатно ќе ги надминат преостанатите резерви“, рече на прес-конференција претседателот на Бундесбанк, Јоаким Нагел.

Централната банка ќе ја пријави загубата пренесена за да ги надомести идните профити, рече тој.

„Билансот на Бундесбанк е добар. Таа може да поднесе финансиски оптоварувања бидејќи нејзините средства се значително повисоки од нејзините обврски“, рече Нагел.

Германската централна банка и многу други имаат значителни хартии од вредност изложени на ризик од каматни стапки, што беше значително погодено од невиденото зголемување на каматните стапки на Европската централна банка.

Можеби ќе ве интересира...

Во септември ни доаѓа уште еден продолжен викенд, а во октомври два неработни денови – Кога ќе одмараме до крајот на годината?

BiznisPRO

Внимавајте на еден од најголемите потрошувачи на електрична енергија во куќата: прилагодете ја ако сакате да заштедите

BiznisPRO

Во јануари: Годишен раст од 4,5% на вкупните депозити и од 8,5% на вкупната кредитна поддршка

BiznisPRO