• април 4, 2022
  • 1 МИНУТА ЧИТАЊЕ

НЛБ Банка донираше сензорна соба во Македонски Брод како дел од проектот „Биди ИН, биди ИНклузивен, биди ИНклудиран“

НЛБ Банка донираше сензорна соба во Македонски Брод како дел од проектот „Биди ИН, биди ИНклузивен, биди ИНклудиран“

Денеска во општинското основно училиште „Св. Климент Охридски“ во Македонски Брод, официјално беше пуштена во употреба сензорна соба наменета за деца со попречност, опремена со поддршка на НЛБ Банка Скопје. Оваа донација се реализираше во рамки на проектот „Биди ИН, биди ИНклузивен, биди ИНклудиран“, финансиран од Европска Унија.

Првата сензорна соба на територијата на Поречјето воопшто е опремена со поддршка на НЛБ Банка и се однесува на елементи за визуелна, аудитивна и тактилна стимулација при учењето за ученици со попреченост или образовни потешкотии. Истата е од голема важност за Македонски Брод и целиот регион и претставува значајна поддршка на образовниот процес и тимот на едукатори, рехабилитатори и образовни асистенти кои работат со учениците со атипичен развој и образовни попречености.

НЛБ Банка ја реализираше донацијата во соработка со Фондацијата „Чекор по чекор“, поддржувајќи го со ова повеќегодишниот проект за инклузивност и пристапност „Биди ИН, биди ИНклузивен, биди ИНклудиран“.

„Сензорната соба е проект кој го реализиравме како дел од новогодишната кампања „Свет полн со добрина е свет полн со можности“ и е проект кој е во рамките на нашата стратегија за општествена одговорност. Образовниот процес е столб и основа за правилен раст и развој на децата, а создавањето услови за непречен образовен процес на децата со образовни попречености претставува значајна поддршка во раната интервенција кај специфичните развојни потреби. Ние во НЛБ Банка се залагаме за инклузивен свет и преку своето општествено одговорно делување помагаме во создавање амбиент на еднакви можности за сите“, истакнуваат од НЛБ Банка.

На денешниот настан во училиштето, присуствуваше и градоначалникот на Македонски Брод, Жарко Ристески, кој во оваа прилика изрази благодарност до донаторите и истакна: „Како социјален работник пред сѐ, а потоа како градоначалник на Македонски Брод задоволство ми е бидејќи ја ставаме во употреба првата сензорна соба во нашиот крај. Сензорните соби се неопходни во интервенирањето во раниот детски развој, бидејќи со нив се стимулираат учениците со попреченост во заштитена и контролирана средина. Во ова училиште имаме 13 деца со атипичен развој и уверен сум дека со вакви директни вложувања во подобрување на образовните услови ќе го унапредиме воспитниот и образовниот развој за сите деца, а со тоа ќе создаваме инклузивна клима во општината во која децата ќе имаат еднакви можности за раст и развој“.

Проектот „Биди ИН, биди ИНклузивен, биди ИНклудиран“ има цел да им помогне на училиштата каде учат учениците со попреченост – стипендисти на Проектот да ја подобрат својата инклузивност и пристапност. Со создавање на пристапни и стимулативни средини за учење, како и високо квалитетна прилагодена настава за учениците, училиштата опфатени со проектот стануваат места со еднакви можности за образование на децата.

„Како дел од проектот „Биди ИН, биди ИНклузивен, биди ИНклудиран“ кој е финансиран од Европската Унија отвораме уште една сензорна соба, деветта по ред, со која го одбележуваме меѓународниот ден на поддршка на лицата со аутизам. Оваа сензорна соба ја реализиравме со поддршка на НЛБ Банка Скопје и претставува продолжување на веќе воспоставената соработка со оваа општествено одговорна компанија. Сензорните соби имаат за цел да ја подобрат поддршката за учениците со попреченост преку алатки за визуелна, аудитивна и тактилна стимулација при учењето, како и подобрување на фината и грубата моторика“, рече Бранка Џајковска од Фондацијата „Чекор по чекор“.

Поврзани соддржини

Среќна вест: Драстично намалување на цените на дизелот и бензините

Среќна вест: Драстично намалување на цените на дизелот и…

Според информациите дизелот поевтинува за 5 денари, Еуросупер БС-95 ќе се намали…
Прехранбените фирми можат да се пријават до 20 декември за субвенционирано снабдување од 1 јануари

Прехранбените фирми можат да се пријават до 20 декември…

Субвенционирано снабдување со електрична енергија преку ЕСМ продажба почна од 1 декември…
Зголемена динамика на чартер летови Измир-Охрид и Измир-Скопје

Зголемена динамика на чартер летови Измир-Охрид и Измир-Скопје

Агенцијата за промоција и поддршка на туризмот, традиционално присутна на саемот за…
ЕСМ произведе 13.766 MWh електрична енергија, потребите на домаќинствата и малите потрошувачи се целосно задоволени со сопствено производство

ЕСМ произведе 13.766 MWh електрична енергија, потребите на домаќинствата…

ЕСМ произведе 13.766 MWh електрична енергија, потребите на домаќинствата и малите потрошувачи…
Новогодишна понуда на А1

Новогодишна понуда на А1

Неограничен интернет, 5G, зголемени субвенции за мобилни услуги и A1 Combo Business…
НБРМ: Забрзува растот на зелените кредити во третиот квартал од 2022 година

НБРМ: Забрзува растот на зелените кредити во третиот квартал…

Забрзува растот на зеленото кредитирање во третиот квартал од 2022 година, достигнувајќи…
Падна одлука: Ново поевтинување на горивата

Падна одлука: Ново поевтинување на горивата

Регулаторната комисија за енергетика и водни услуги на Република Северна Македонија донесе…
ТЕЦ Неготино е вклучен на мрежа и испорачува електрична енергија

ТЕЦ Неготино е вклучен на мрежа и испорачува електрична…

ТЕЦ Неготино е синхронизиран на мрежа во 12:20ч и ја засилува својата…
РКЕ: Пред осум месеци побаравме да се испита дали има злоупотреба кај правните субјекти за потрошувачката на струја

РКЕ: Пред осум месеци побаравме да се испита дали…

Регулаторната комисија за енергетика и водни услуги (РКЕ) посочува дека уште во…
Народната банка објави повик за пријавување трудови за 45. сесија на Клубот на истражувачите

Народната банка објави повик за пријавување трудови за 45.…

Народната банка објави повик за пријавување трудови за 45. сесија на Клубот…
ФИТР инвестира во пет компании за развој на решенија за  справување со климатски промени

ФИТР инвестира во пет компании за развој на решенија…

Вкупно пет домашни компании се добитници на финансиска поддршка во рамките на…
ОБЈАВЕНА ЛИСТАТА СО ИМИЊА И ПРЕЗИМИЊА НА ГРАЃАНИ: Еве кој ќе добие 3.000 денари месечна помош

ОБЈАВЕНА ЛИСТАТА СО ИМИЊА И ПРЕЗИМИЊА НА ГРАЃАНИ: Еве…

Списоците на корисници на финансиска поддршка објавени на веб страната на Министерството…