Нова одлука: Овие станари имаат право на државен стан

Со оваа одлука се овозможува организирање на привремено сместување со можност за финансирање сместување и закуп во Хрватска.

Право на престој во државен или градски стан со плаќање кирија и комуналии ќе имаат и станарите кои живеат во зграда која се реновира по земјотресот. Истото е случај и со заштитените станари, додека за сопствениците на станови се подразбира. Станува збор за одлуката за организирано привремено сместување на настраданите од земјотресот и во Загреб и во Петрин што ја донесе Владата, пишува Вечерњи лист.

„Со оваа одлука се овозможува организирање на привремено сместување со можност за финансирање сместување и закуп, можност за обезбедување на монтажни куќи за користење на единиците на локалната, областа и подрачната самоуправа, продолжување на привремено сместување и привремено сместување на сопственици/роднини на оштетен недвижен имот при неконструктивно реновирање, проширување на привремено сместување на лица кои се веќе сместени во државни станови, за лица кои се во организирано домување со денот на правосилноста на одлуката, грижа за домување при неконструктивно реновирање за лица. кои не се во организирано домување, доколку бара иселување од објектот од страна на изведувачот или надзорниот инженер поради потреба од изведување на работите – а сето тоа го регулира сеизмолог“, се објаснува во Решението со кое се продолжува и рокот. за поднесување барања за домување, бидејќи истиот истекол на 31 декември, а се уште има потреба од домување.

Она што се воведува со оваа одлука е правото на кофинансирање на комуналиите на корисниците на станови изградени со средства врз основа на Оперативната програма за конкурентност и кохезија, а со неа се регулира и привремено сместување на лица кои користеле станови во сопственост на државата или локалната самоуправа. – Владата.

Таквите би плаќале кирија според условите кои важеле до денот на остварување на правото на привремена станбена нега, а комуналиите остануваат на нив.

Што се однесува до заштитените станари, за нив е регулирано времено домување со цел привремено да се згрижат оние кои живееле во оштетени згради кои нема да бидат обновени додека конечно не се регулира нивниот статус во согласност со посебен пропис што го регулираат засолнетите станари. институт.

Можеби ќе ве интересира...

Полска го блокираше увозот на јаглен од Русија „Ќе наметнеме казни за секоја компанија што ќе го прекрши ова“

BiznisPRO

Пад на азиските берзи, доларот е на највисоко ниво во последните пет месеци

BiznisPRO

Биткоинот достигна 50.000 долари

BiznisPRO