Одлична вест за германските пензионери: На 1 јули пензиите ќе се зголемат за 4,57 отсто

Во Источна и Западна Германија пензиите за прв пат ќе бидат униформни од јули. Пензиите растат за повеќе од четири отсто, јавуваат германските медиуми.

Пензиите во Германија од 1 јули ќе се зголемат за 4,57 отсто. Ова го соопшти Министерството за социјални работи во вторник во Берлин.

Усогласувањето на пензиите се базира на најновите податоци на Сојузниот завод за статистика и Германскиот институт за пензиско осигурување. Пензијата од 1.000 евра се зголемува за 45,70 евра.

За првпат пензиите подеднакво растат и во старите и во новите земји. Усогласувањето на пензиите трета година по ред е повисоко од четири отсто, посочуваат од Министерството за социјални работи.

Во новите сојузни држави, вредноста на пензиите на истокот веќе ја достигна вредноста на западот минатата година поради повисоките зголемувања на платите.

За прв пат еднакви пензии на Исток и Запад
Министерот за труд Хубертус Хајл (СПД) зборуваше за „добри вести“ за пензионерите. „Силен пазар на труд и добри договори за плати го овозможуваат ова“, рече Хејл.

Усогласувањето на пензиите е далеку над стапката на инфлација. Според германските медиуми, 34 години по обединувањето на Германија, единственото прилагодување на Западот и Истокот е пресвртница за земјата. Работата е еднаква на исток и на запад кога се во прашање пензиите.

Хејл се осврна на пензиските планови на владејачката Семафор-коалиција. Со пензискиот пакет Владата трајно ја стабилизира законски пропишаната пензија, а истовремено со генерациски капитал ги растеретува од придонеси идните осигуреници.

Зголемувањето на платите за усогласување на пензиите изнесува 4,72 отсто. Се заснова на трендовите на платите објавени од Федералниот завод за статистика.

Дополнително, се води сметка за движењето на придонесната плата на осигурениците, што е клучно за состојбата на приходите од задолжителното пензиско осигурување. Германија има околу 22 милиони пензионери, а просечната пензија е околу 1.500 евра.

Можеби ќе ве интересира...

Нови цени на горивата од полноќ

BiznisPRO

Падна одлука: Бензинот поскапува, дизелот поевтинува – ова се новите цени на горивата

BiznisPRO

Доларот скокна во однос на еврото

BiznisPRO