фото Pixabay

Ова се десетте најзадолжени компании во светот

Се очекува оваа година да се намалат каматните стапки, но американската централна банка неодамна навести дека ќе помине извесно време додека тоа да се случи.

Според портпаролот на ФЕД, Рафаел Бостиќ, ризикот од инфлација би можел да остане над целта од 2,1 отсто, што би можело да резултира со две намалувања на стапките за еден квартал до крајот на годината. Сегашните каматни стапки во САД се на највисоко ниво во последните дваесет години од 5,25-5,50 отсто.

Високите каматни стапки се одговор на растот на цените по пандемијата на СОВИД-19, дозволувајќи му на ФЕД да ја контролира инфлацијата. Сепак, овие високи стапки имаат негативно влијание врз корпоративната Америка и пошироко.

Многу компании со висок раст претпочитаат долг наместо капитал за да го поддржат нивниот раст, бидејќи стапката на раст на вредноста на деловниот капитал е често поголема од цената на задолжувањето. Меѓутоа, како што растат каматните стапки, јазот меѓу трошоците за задолжување и стапката на раст на капиталот се стеснува, пишува Investor.me.

Компаниите со висок раст не се единствените кои користат долг; многу бизниси го користат долгот како потпора за постојано зголемување на вредноста на капиталот за акционерите. И покрај придобивките од долгот, најзадолжените компании во светот се финансиските институции, кои се потпираат на позајмувањето пари како основен дел од нивниот бизнис модел.

Следува листа на 10 најзадолжени компании во светот според ова истражување:

10. Корпорација Банка на Америка (вкупен долг – 334,30 милијарди долари)

9. Santander Papeis Imobiliarios (Вкупен долг – 341,16 милијарди долари)

8. Mitsubishi UFJ Financial Group (Вкупен долг – 345,08 милијарди долари)

7. Земјоделска банка на Кина (вкупен долг – 354,89 милијарди долари)

6. UBS Group (Вкупен долг – 366,10 милијарди долари)

5. BNP Paribas (Вкупен долг – 403,36 милијарди долари)

4. JPMorgan Chase (Вкупен долг – 436,53 милијарди долари)

3. Pampa Energía (Вкупен долг – 578,51 милијарди долари)

2. Федерална корпорација за хипотекарни заеми за домови (Федерална корпорација за хипотекарни заеми за домови; вкупен долг – 3,21 трилиони долари)

1. Федерално национално здружение за хипотеки (вкупен долг – 4,22 трилиони долари)

Можеби ќе ве интересира...

Германската економија се уште е во пад

BiznisPRO

Инвеститорите се повлекуваат од Кина

BiznisPRO

Производството на вино е најниско во последните 60 години

BiznisPRO