Оваа компанија на своите вработени откако ќе добијат дете им плаќа 70.000 евра

Корејска градежна компанија им плаќа на своите работници по речиси 70.000 евра секој пат кога ќе добијат бебе, со надеж дека тоа ќе помогне да се справи со нискиот наталитет во земјата.

Компанијата веќе има исплатено вкупно 4,8 милиони евра паушали на вработените кои родиле деца од 2021 година, вклучително и две семејства со две деца кои добија по 138.000 евра на новогодишниот состанок на персоналот на почетокот на овој месец.

– Ако продолжи сегашната состојба на ниски стапки на наталитет, ќе се соочиме со национална егзистенцијална криза како што е падот на работната сила и недостатокот на одбранбен персонал неопходен за националната безбедност – рече Јонг-кеун Ли, основач на Групацијата Бујоун, на персоналот. средба според соопштението за медиумите.

Јужна Кореја има најниска стапка на плодност во светот со околу 0,7 раѓања по плодна жена, според Институтот за иднината на Корејскиот полуостров.

Можеби ќе ве интересира...

Се бараат работници за најоддалеченото место на светот

BiznisPRO

Расте бројот на милионери: Ова се 13-те градови во кои ќе има најмногу милионери

BiznisPRO

ТОП ТРИ НАЈБАРАНИ РАБОТИ Можете да ги работите од дома и дополнително да заработите до 470 евра

BiznisPRO