Проблеми со продажба на куќи за евра во Италија: Продадени се само две

Продажбата на куќи за едно евро во Италија предизвика голем интерес во последниве години, при што некои луѓе се одлучија да купат куќи во напуштените градови во земјата.

Патрика, зафрлено село со едвај 3.000 жители кое се наоѓа јужно од Рим, има 40 напуштени куќи.

Како се напуштените куќи?
Многумина заминаа во потрага по подобра иднина на друго место, оставајќи ги своите домови празни со години.

Во обид да му вдахне нов живот во селото што умира, градоначалникот на градот, Лусио Фиордалисо, се обидува да го имитира успехот на другите италијански села кои ги ставија своите празни домови на продажба за едно евро или нешто повеќе од еден долар. Тој навистина немаше никаков успех досега.

Додека локалните власти во градовите кои останаа ненаселени од земјотреси и други природни катастрофи имаат овластување да продаваат напуштени куќи без дозвола на сопственикот, тоа не е случај за Патрика и други слични градови.

Потребна е дозвола од сопственикот
„Прво ни треба дозвола од сопствениците или нивните наследници, за да располагаме со нивните стари куќи“, вели Фиордалисо.

„Дури тогаш можеме да ги ставиме овие имоти на продажба со нивна дозвола, што го прави процесот комплициран. Речиси невозможно“.

Единствените две напуштени куќи кои Патрика успеала да ги продаде биле во целосна сопственост на двајца локални жители.

Можеби ќе ве интересира...

Добра вест: Дизелот и бензините поевтинуваат – еве за колку

BiznisPRO

Ново значително поскапување на горивата – Еве ги новите цени

BiznisPRO

Мајкрософт отпушта 1.900 вработени во две компании

BiznisPRO