ЌЕ ФРЧАТ ОТКАЗИ: Еден од најголемите трговски ланци во Европа затвора 16 стоковни куќи

Познатата германска компанија Галерија Карштад Кауфхоф ќе затвори 16 стоковни куќи низ земјава, додека околу 1.400 работници ќе останат без работа.

Групата стоковни куќи на почетокот на јануари поднесе барање за стечај Тоа е трет стечај во последните три и пол години. Стечајниот администратор на компанијата Стефан Денхаус неодамна објави дека 450 вработени во седиштето на компанијата во Есен ќе останат без работа.

Претприемачот Бернд Бец и американскиот инвеститор Ричард Бејкер ја презедоа Galeria Karstad Kaufhof и сакаат да задржат повеќе од 70 од 92 продавници.

Галеријата Карштад Кауфхоф е втората по големина група стоковни куќи во Европа.

Во својот врв, компанијата имаше 131 локација низ Европа и 18.000 вработени. Формирана е во 2018 година со спојување на два познати германски синџири на стоковни куќи Galerija Kaufhof и Karštad.

Германските медиуми јавуваат дека во моментов има 12.800 работници кои со месеци се плашат за своите работни места поради банкрот.

Можеби ќе ве интересира...

CNN: Кина направи четири потези кои го загорчуваат животот на Русија

BiznisPRO

Јапонија за малку избегна рецесија

BiznisPRO

Германската продажба на мало паѓа

BiznisPRO