Падна одлука: Едни горива поскапуваат, други поевтинуваат

Регулаторната комисија за енергетика, водни услуги и услуги за управување со комунален отпад на Република Северна Македонија (РКЕ) донесе Одлука со која се врши намалување на малопродажните цени на нафтените деривати во просек за 0,04% во однос на одлуката од 26.2.2024 година.

Референтните цени на нафтените деривати на светскиот пазар во споредба со претходната
пресметка бележат зголемување во просек: кај бензините за 1,855%, кај дизелот намалување за 2,265%, кај екстра лесното масло има намалување за 0,610% и кај мазутот зголемувањето е за 1,611%.

Курсот на денарот во однос на доларот во изминатиот период по кој беа формирани цените со претходната пресметка е понизок за 0,328%

Од 5.3.2024 година од 00:01 часот максималните цени на нафтените деривати ќе изнесуваат:
Моторен бензин ЕУРОСУПЕР БС – 95 83,00 (денари/литар)
Моторен бензин ЕУРОСУПЕР БС – 98 85,00 (денари/литар)
Дизел гориво ЕУРОДИЗЕЛ БС (Д-Е V) 77,00 (денари/литар)
Масло за горење Екстра лесно 1 (ЕЛ-1) 75,50 (денари/литар)

Мазут М-1 НС 43,752 (денари/килограм)
Малопродажната цена на ЕУРОДИЗЕЛ (Д-Е V) се намалува за 1,00 ден/лит.

Малопродажната цена на Екстра лесното масло за домаќинство (ЕЛ-1) се намалува за 0,50 ден/лит.

Малопродажните цени на бензините ЕУРОСУПЕР БС-95 и ЕУРОСУПЕР БС-98 се зголемуваат за 0,50 ден/лит.

Малопродажната цена на Мазутот М-1 НС се зголемува за 0,409 ден/кг и сега изнесува 43,752 ден/кг.

Напоменуваме дека ова се максималните цени на нафтените деривати од 00:01 часот на 5.3.2024 година.

Трговците на големо и трговците на мало со нафтени деривати и горива за транспорт можат да ги формираат цените на одделни нафтени деривати и горива за транспорт и пониско од највисоките утврдени цени.

Можеби ќе ве интересира...

Доаѓаат празници, доаѓаат пораки: 5 практични совети како да се заштитите од спам пораки на Вибер

BiznisPRO

Доаѓа уште еден продолжен викенд Ова се преостанатите неработни денови до крајот на 2023

BiznisPRO

Доаѓаат празници и голем број на неработни денови – Еве кога ќе одмараме пред и по новогодишните празници!

BiznisPRO