Пазарот на трудот се менува: Еве кои се најбараните работни места во Германија

Или како службеник во администрацијата, како социјален работник, наставник, судија, полицаец или работник во канцеларијата за јавен ред и мир. Работните места во јавниот сектор се разновидни и попопуларни од кога било во Германија во моментов.

Тоа е според истражувањето на Stepstone за Business Insider. Според истражувањето, барањата за државни работни места се двојно зголемени во споредба со претходната година. Но, од каде доаѓа тој бум и зошто работата за федералните и државните влади е толку привлечна за многу работници.

Ако го пребарувате клучниот збор „јавна услуга“ на таблата за работа на Stepstone, се прикажуваат 26.533 резултати. Пред една година овде ги имаше многу помалку. Оценката на размената на труд покажува дека огласите за вработувања во јавниот сектор во овој период се речиси двојно зголемени. Имено, во однос на претходната година е забележан пораст од 93 отсто. Во другите сектори, огласите за вработување се зголемени само за една четвртина (24 отсто).

Овој пораст на огласени работни места во јавниот сектор е атрактивен. Според истражувањето на Stepstone, барањето работа во јавниот сектор се зголемило повеќе од двојно за една година. Додека другите индустрии можеа да ги зголемат барањата за работа само за 60 отсто, јавниот сектор забележа пораст од 102 отсто. Тоа значи дека се повеќе луѓе активно бараат работа кај државата. И се повеќе луѓе ја сметаат државата за атрактивен работодавач. Според Степстоун, тоа го поддржуваат и резултатите од истражувањето од 2020 година. Јавниот сервис го зазеде второто место по популарност, веднаш зад ИТ и Интернет индустријата.

Но, што е привлечно за луѓето во работата каде што сте во служба на државата? Целосно 32 отсто од оние кои работат во јавниот сектор и сакаат да останат таму наведуваат една главна причина: „безбедноста“. Имено, и вработените и државните службеници уживаат одреден степен на заштита од отпуштање и, благодарение на колективниот договор, можат да се радуваат на точни и правични плати. Но, оваа точка сама по себе не нуди задоволителен одговор – особено кога пазарот на труд се менува.

Како изгледа таа промена во детали? Според информациите од U.S. Според Бирото за статистика на трудот, 4,5 милиони луѓе во САД ги напуштиле своите работни места само во ноември 2021 година. За да открие дали таков бран отпуштања и се заканува на Германија, Степстоун спроведе друга студија во 2022 година наречена „Тивка оставка“ и процени над 11.000 прашалници. Нивниот резултат: налетот на отпуштања може да се очекува и во Германија, а пазарот на трудот најверојатно ќе стане многу пофлексибилен и нестабилен за да се справи со новите пазарни услови, пишува магазинот Феникс.

Причината за ваквиот развој е прекумерната понуда на работни места и во САД и во Германија. Како резултат на тоа, вработените денес можат се повеќе и повеќе да избираат каде сакаат да работат и затоа многу почесто се одлучуваат за подобро платена и пофлексибилна работа. Во исто време, бројот на вработени во Германија од година во година се намалува. Во оваа смисла, се очекува голем недостиг од работници, што ја зголемува сигурноста дека во секое време ќе можете да најдете работа.

Значи, што друго ги мотивира луѓето да работат за државата? Според истражувањето на Степстоун, 66 отсто од испитаниците рекле дека јавниот сервис за нив е „значајна работа“. 57 проценти особено ги ценат „флексибилното работно време“ и „флексибилната работа“. Од друга страна, работите како „возбудливи задачи“, „тимска работа“ и „соодветна корпоративна култура“ беа помалку важни. Накратко: оние кои сакаат да работат за државата бараат значајна работа и се подготвени да прифатат да работат помалку возбудлива работа.

Можеби ќе ве интересира...

ОЕЦД: Глобалниот економски раст веројатно ќе забави до 2,9 отсто во 2024 година

BiznisPRO

Пронајдено е можеби најголемото наоѓалиште на литиум во светот

BiznisPRO

Потрошувачите во Германија мора да сметаат на нови поскапувања

BiznisPRO