Пензионерите не само што ќе добијат покачени пензии, туку ќе им следува и дополнителен финансиски пакет

Претседателот на СДСМ Димитар Ковачевски денеска најави дека покрај зголемувањето на пензиите, ќе следува и дополнителен финансиски пакет за помош на околу 330.000 пензионери.

„Во однос на зголемувањето на пензијата, ние веќе имавме едно усогласување кое што се случи и ни следува уште едно усогласување кое што ќе се случи на средината на годината. Дополнително, со оглед на тоа што се работи за година на економска криза, предизвикана од енергетската европска криза, ние веќе правиме анализи за дополнителна финансиска помош за пензионерите која според анализите, ќе биде скалеста, односно оние кои што имаат најмали пензии да добијат најмногу, а оние кои што имаат повисоки пензии соодветно на тоа да добијат дополнителен износ.“ порача Ковачевски.

Претседателот Ковачевски нагласи дека носењето на оваа мерка ќе биде преку дијалог со цел да бидат задоволени сите страни.

„Анализите се прават, а разговорите започнуваат во петок, бидејќи сметаме дека како со минималната плата која се водеше низ дијалог, така треба да се усогласува и да се направи новата методологија за пензиите, бидејќи тоа е начин во кој што ќе бидат задоволни сите заинтересирани страни, како оние кои што се корисници на пензиите, така и институциите кои што треба тоа решение да го спроведат“ заклучи претседателот Ковачевски.

Можеби ќе ве интересира...

Недела на италијанска кујна во Скопје, во организација на Амбасадата на Р.Италија и ITA- Italian Trade Agency Skopje, во соработка со East Gate Mall и TINEX.

Бизнис про

РКЕ: Ново намалување на бензинот и дизелот, ова се новите цени

Бизнис про

Бачовски: Исплатени 58.9 милиони денари дополнителна поддршка за 1925 регистрирани земјоделци

Бизнис про