Амбициозни реформи: Трошоците за роаминг меѓу ЕУ и Западен Балкан наскоро ќе се намалат

Мобилните оператори од Европската унија (ЕУ) и од Западен Балкан, како и претставници на Регионалниот совет за соработка (RCC) и Европската комисија (ЕК), се состанаа денеска за да разговараат за патоказот за намалување на цените за роаминг меѓу ЕУ и земјите од регионот, на состанокот што го организираше Европската комисија.

Пред учесниците на состанокот се обратија еврокомесарот за соседска политика и проширување, Оливер Вархеји, европскиот комесар за внатрешен пазар, Тиери Бретон и генералниот секретар на Советот за регионална соработка, Мајлинда Брегу, при што беше заклучено дека ќе продолжат да работат на чекорите кои наскоро треба да доведат до почеток на намалување на цените.роаминг услуга за податоци меѓу ЕУ и Западен Балкан.

Крајната цел е да се намалат цените за роаминг на приближно исто ниво на цени на национално ниво до 2027 година.

„Ние во Советот за регионална соработка, Европската комисија, владите од Западен Балкан, мобилните оператори и регулаторните агенции заедно поминавме низ долг процес на намалување на цените на роаминг во Западен Балкан и по укинувањето на роамингот во регионот, што стапи на сила на 1 јули 2021 година, гледаме конкретни резултати. И покрај мерките за ограничување на патувањето, забележавме значително зголемување на сите индикатори за користење на роаминг благодарение на режимот „роаминг како дома“, во однос на појдовните и дојдовните повици , СМС пораки и пренос на податоци Ако се споредат првата и втората половина од 2021 година, односно периодот пред и по укинувањето на роамингот во Западен Балкан, забележуваме зголемување на бројот на корисници на роаминг услуги во регионот. за сто проценти, како и зголемување на сообраќајот на податоци во роаминг и до 460 проценти“, рече Брегу на средбата.

Корисниците во роаминг од Западен Балкан, додаде таа, оствариле вкупно 143 милиони минути појдовни повици во 2021 година, или околу двојно повеќе во споредба со 2019 година.

„Минатата година, повторно заедно, почнавме интензивно да работиме со Европската комисија и мобилните оператори за намалување на цените за роаминг помеѓу ЕУ и Западен Балкан во рамките на отворен, транспарентен, инклузивен консултативен процес кој ги вклучи сите актери, и се надевам дека првите намалувања на цените ќе ги видиме роаминг веќе во летото 2023 година“, рече Брегу.

Преку низа амбициозни реформи во доменот на политиките во сите економии на Западен Балкан заедно со намалувањето на цените за роаминг помеѓу Европската Унија и регионот преку саморегулација и комерцијални договори на операторите, целта на процесот е директна корист за граѓаните од регионот и ЕУ, но и подобрување на деловното опкружување во Западен Балкан.

„Точно е дека намалувањето на цените на роаминг меѓу Европската Унија и Западен Балкан е покомплексно од укинувањето на роамингот во регионот, но нашите влади го завршуваат својот дел од работата во овој процес и на тој начин испраќаат многу јасна порака. за важноста што ја придаваат на подобрувањето на деловното опкружување.Покрај тоа, во Советот за регионална соработка имате сигурен регионален партнер, а присуството на комесарот Вархеји и комесарот Бретон денеска уште еднаш ја потврдува политичката поддршка на Европската комисија за овој процес. “, заклучи Брегу.

Советот за регионална соработка, Европската комисија и мобилните оператори од Европската унија и од Западен Балкан се состанаа неколку пати минатата и оваа година, со што се обезбеди одржливост и конзистентност на процесот и заеднички се справуваа со потребите и предизвиците. Советот за регионална соработка е решен да го направи процесот на консултации со мобилните оператори од ЕУ и од регионот уште поструктуиран во рамките на Советодавната и координативна група која треба да се формира наскоро, соопшти СРС.

Можеби ќе ве интересира...

АПОКАЛИПТИЧНИ СЦЕНИ ВО СВЕТОТ Цените на горивата вртоглаво пораснаа, недостиг на шеќер во Русија, Германија без тоалетна хартија

BiznisPRO

Од 2,2 на 4,3 милијарди евра – Државата речиси ги дуплирала државните резерви во споредба со 2015-та година!

BiznisPRO

Мештаните во соседството „го ослободуваат единствениот заклучен град во светот“

BiznisPRO