Платата за пракса во компании станува стандард во ЕУ?

Европската комисија сака да ги подобри платите на практикантите. Стажирањето може да биде одлично прво работно искуство за младите, но овие стажирање мора да бидат квалитетни, со јасна компонента за учење, а исто така мора да бидат платени“, рече европскиот комесар за труд Николас Шмит. Комисијата го претстави соодветниот нацрт закон.

Законот треба да спречи експлоатација на специјализантите како евтина работна сила. Брисел сака да се справи и со недостигот на квалификувани работници. Според податоците на Комисијата, во 2019 година имало повеќе од три милиони специјализанти во ЕУ, од кои околу половина биле неплатени. Понови податоци не се достапни.

Исклучоците треба да бидат можни доколку постојат „објективни причини“ практикантите да бидат платени поинаку од другите вработени.

Исто така, треба да се осигура дека практикантската работа не е замена за редовните работни места. Компаниите треба активно да информираат и колку слободни работни места имаат, колку трае практиканството и какви се условите за работа.

За Европската конфедерација на синдикати (ETUC), предложената директива не е доволно строга. Неплатеното стажирање би ги исклучило талентираните млади луѓе од работничката класа од многу занимања, бидејќи тие нема да можат да си дозволат да работат бесплатно.

„Предложената директива не прави малку за да се реши скандалот“, рече Теа Жарк од ETUC. Земјите-членки на ЕУ и Европскиот парламент сега мора да најдат заеднички јазик за предлозите и заедно да преговараат за компромис. После тоа, планираниот закон може да стапи на сила.

Можеби ќе ве интересира...

Инженер за вештачка интелигенција на списокот: Овие занимања ќе бидат НАЈБАРАНИ во следните 10 години

BiznisPRO

Грција продава 30 отсто од акциите на аеродромот во Атина

BiznisPRO

ЕЦБ во минус за прв пат по 20 години

BiznisPRO