Погледнете како ја следеше нејзиниот работодавец: Отпуштена затоа што не пишувала доволно додека работела од дома

Сузи Чеко 18 години работела во една австралиска осигурителна компанија и планирале да ја промовираат, но тогаш се појавиле сомнежи за нејзината ефективна работа.

Таа беше одговорна за следење на „почитувањето на работата од дома“, меѓутоа, нејзините перформанси се намалија поради пропуштени состаноци и рокови, а нејзината фирма дури тврдеше дека биле казнети според Доверливоста на работата (FWC).

Таа доби план за подобрување на перформансите во ноември 2022 година, но беше отпуштена на 20 февруари 2023 година. За време на прегледот, нејзиниот поранешен работодавач користеше софтвер за следење за да брои колку пати пишувала во текот на денот. Кога процениле дека не куца доволно, добила отказ.

Чеко бил шокиран од отказот, а таа наводно им признала на колегите: „Понекогаш работата оди полека, но никогаш не се случило воопшто да не работам“. Можеби некогаш ќе отидев во продавница, но немаше да биде во целото работно време. Ми треба малку време да размислам, па ќе реагирам на отказот“.

Таа додаде: „Поминував низ многу лични проблеми кои го влошија моето ментално здравје и за жал, верувам дека тоа влијаеше на мојата изведба и на мојата работа“.

Работела помалку
Нејзината работа ја следеле 49 дена. Од 49 дена било утврдено дека доцнела 47 дена и дека 44 дена не го работела предвиденото работно време. Дополнително, утврдиле дека 29 дена завршила предвреме и дека не работела ниту еден час вкупно четири дена, пренесува Курир.

Кога започнала видео повик со еден од нејзините шефови, напишала „J***“ на нејзината рака. Чеко, исто така, тврди дека нејзиниот поранешен работодавец имал однапред смислен план да се ослободи од неа и дека таа била цел на напади поради нејзините проблеми со менталното здравје.

Таа поднела барање за неправедно отпуштање, но заменик-претседателот на FWC, Томас Робертс, потврди дека тоа е одбиено, велејќи: „Поднесителот на барањето беше отпуштен поради валидни причини за недолично однесување. Се сомневам дека наведените причини за отпуштање од работа биле сериозни и реални“, пишува Ладбибл.

Можеби ќе ве интересира...

РКЕ СО НОВА ЦЕНА НА ГОРИВАТА – Се очекува големо намалување

BiznisPRO

Пуштена во употреба високонапонска трафостаница во Штип

BiznisPRO

Кина повторно увезува црвено месо од Австралија

BiznisPRO