Пост-ковид периодот и високата инфлација – ефекти врз стопанството и банките

Во понеделник, 14 ноември, 2022 година, со почеток од 16:30 часот, проследете ја онлајн дебата во организација на првата македонска банкарска академија – АБИТ, а под капата на Глобалната недела на претприемништво. Видни домашни експерти и општествени титулари од областа на финансиите и банкарството ќе говорат за ефектите на кризниот период, актуелните настани во државата на економски план и предвидувања за идните текови.

Говорници:
1. Проф. д-р Љубе Трпески, македонски економист, универзитетски професор, поранешен министер на Владата на РСМ и поранешен гувернер на Народната банка
2. Проф. д-р Никола Поповски, економски експерт; професор на Факултетот за Економија и Менаџмент; поранешен министер за финансии;
3. Проф. д-р Борче Треновски, економски експерт; професор на Економскиот факултет во Скопје;
4. Бојан Цветановски, Претседател на Извршниот одбор на Здружението на финансиските пазари на сите банки во Македонија – АЦИ; Раководител на оддел / Филијала НЛБ Банка АД Скопје;
и претставници на македонското стопанство и бизнис заедницата:
5. Трајан Ангелоски, Претседател на Сојуз на стопански комори на Македонија;
6. Тања Дејаноска, Потпретседател на Сојуз на стопански комори на Македонија.

Модератор: Проф. д-р Синиша Наумоски, претседател на Академски совет на Академијата за банкарство и информатичка технологија – АБИТ

Целта на овој настан е да ја долови и детално дискутира моменталната состојба на компаниите и банкарскиот сектор, како и предизвиците со кои што се соочуваат за време на пост-ковид кризата. Имено, овој настан стреми кон развивање на финансиска писменост и свесност за надминување на состојбата и разрешување на негативните импликации кои се резултат на кризата во пост-ковид периодот.

📍 Локација: Пренос во живо на Facebook
Времетраење: 16:30 – 18:00 ч.

Можеби ќе ве интересира...

Убава вест: Предвремена исплата на пензиите – еве кога ќе легнат парите кај пензионерите за априлската пензија

Бизнис про

Со имиња и презимиња објавени физички и правни лица кои должат данок – УЈП ја објави листата за вкупен долг од 8 милијарди денари!

Бизнис про

Владата ги задолжи институциите да ги користат исклучиво услугите на Македонска пошта за поштенски пратки

Бизнис про