• јули 26, 2022
  • 1 МИНУТА ЧИТАЊЕ

ССК се вклучува во креирање решенија за имплементацијата на договорите од „Отворен Балкан“

ССК  се вклучува во креирање решенија за имплементацијата на договорите од „Отворен Балкан“

Потпретседателите на Сојузот на стопански комори на Македонија, Горан Ѓоргиевски и Сашо Дукоски како дел од владината делегација учествуваа на состаноците на меѓувладините работни групи и стопанските комори во рамки на иницијативата „Отворен Балкан“ каде се дискутираше за детална имплементација на постигнатите договори. Настанот се одржа во Тирана, а во фокус на дискусија на средбите беше изнаоѓање на заеднички механизми за постигнувањето на енергетска стабилност во регионот како и надминување на предизвикот за обезбедување на доволни количини на основни прехранбени производи.

Формирани се пет работни групи, комисии, а во рамките на нивните активности ќе се подготват конкретни решенија за операционализација и имплементација на веќе постигнатите договори во рамките на „Отворен Балкан“. Потпретседателот на Сојузот и претседател на Агро-бизнис комората, Ѓоргиевски како член на работно тело учествуваше на панелот “Безбедност на храна: решенија, инструменти и мерки“.

„Работните состаноци беа исклучително ефикасни. Постигнат е договор да се направи драфт верзија на протокол со кој ќе се постигне елиминирање на царинските и транспортните бариери кои сега постојат и ќе се поедностават процедурите поврзани со Агенција за храна и ветеринарство и со Фитосанитарна инспекција. Овој протокол очекуваме да биде усогласен и потпишан од претставници на трите држави во септември во Белград“, истакна Ѓоргиевски.

Потпретседателот на Сојузот Сашо Дукоски, како дел на комисија, учествуваше на панелот посветен на изнаоѓање на можности за унапредувањето на трговската размена и синџирите на снабдување. Бизнис секторот ги детектира слабостите во движењето на стоките, работните дозволи и движењето на капиталот. Сојузот исто така ја адресира потребата да отворат „зелени ленти“ на граничните премини и за патничкиот сообраќај, а не само за товарниот.

Посебен акцент се стави на изнаоѓање на решенија за надминување на енергетската криза.

„Договорено е на државно ниво да се направи проценка на енергетските баланси на сите држави, како и на можноста за споделување на капацитети и заеднички инвестиции во зависност од тоа која држава каква компаративна предност има. Се планира и зголеменото производство да може да се користи по повластени цени од страна на државите кои се дел од иницијативата доколку имаат потреба“, истакна Дукоски.

Сојузот на стопански комори верува дека иницијативата „Отворен Балкан” во која засега членуваат Македонија, Албанија и Србија, ќе биде проширена и со вклучување на другите држави од Западен Балкан и дека преку нејзините активности ќе се постигне економски раст на регионот како и негово приближување до Европската Унија.

Препознавајќи го потенцијалот на регионалната соработка Сојузот поддржува и други регионални иницијативи меѓу кои и „Зелен навигатор за Западен Балкан“ која преку финансиска поддршка и трансфер на знаење и искуство на претпријатијата ќе им обезбеди побрза зелена транзиција.

Поврзани соддржини

Следува исплата на пензиите: Ова се датумите кога ќе легнат парите на пензионерските сметки

Следува исплата на пензиите: Ова се датумите кога ќе…

На денешната седница, на предлог на Министерството за труд и социјална политика,…
Големо поскапување на горивата – Ова се новите цени

Големо поскапување на горивата – Ова се новите цени

Цените на ЕУРОСУПЕР БС-95 и ЕУРОСУПЕР БС-98 се зголемуваат за 2,50 ден/лит,…
Паѓаат цените на пелетите, но никој веќе не ги купува – сите се префрлија на инвертери

Паѓаат цените на пелетите, но никој веќе не ги…

Пелетите не се атрактивни за македонските граѓани откако нивната цена за вреќа…
Нова цена на горивата во Македонија

Нова цена на горивата во Македонија

Регулаторната комисија за енергетика денеска се очекува да ја определи новата цена…
ЕВН со новогодишни донации за религиозните заедници

ЕВН со новогодишни донации за религиозните заедници

ЕВН Македонија ја продолжува традицијата на донации за време на Новогодишните празници.…
Во ноември: Годишен раст од 5,0% на вкупните депозити и од 9,6% на вкупната кредитна поддршка

Во ноември: Годишен раст од 5,0% на вкупните депозити…

Годишен раст од 5,0% на вкупните депозити и од 9,6% на вкупната…
Новогодишно изненадување од новиот мобилен оператор

Новогодишно изненадување од новиот мобилен оператор

Добиј дополнителен почетен кредит со секоја нова mSTART картичка и подготви се…
Убава вест: Владата најави предвремена исплата на декемвриските пензии – ова се датумите кога ќе легнат парите на сметките

Убава вест: Владата најави предвремена исплата на декемвриските пензии…

На седницата, на предлог на Министерството за труд и социјална политика е…
Објавен повик за субвенции на нови авиолинии

Објавен повик за субвенции на нови авиолинии

Министерството за транспорт и врски го објави јавниот повик за финансиска поддршка…
Набавка на 500 висококвалитетни јуници со цел стабилизација на млекопроизводството во земјата

Набавка на 500 висококвалитетни јуници со цел стабилизација на…

Бројот на молзни крави во земјава во текот на идните месеци ќе…
Изминатото деноноќие произведени 16.178 MWh и целосно задоволени потребите на домаќинствата и малите потрошувачи

Изминатото деноноќие произведени 16.178 MWh и целосно задоволени потребите…

АД ЕСМ на 19.12.2022година произведе 16.178 MWh електрична енергија, со што целосно…