Позната компанија го прекинува производството

Fisker Inc. го паузира производството во следните шест недели бидејќи производителот на електрични возила се обидува да го заузда залихите и да ја избегне можноста да поднесе барање за стечај.

Компанијата минатата недела не плати околу 8,4 милиони долари задолжителна камата на нејзините необезбедени конвертибилни обврзници доспеани до 2026 година, според регулаторното поднесување во понеделникот.

Фискер предупреди дека можеби нема да може да ги исполни своите обврски за сервисирање на долгот и „можеби ќе биде побарано да побара заштита според важечките закони за стечај“.

Акциите на Fisker паднаа за дури 14 отсто веднаш по почетокот на редовното тргување. Акцијата падна за 90 отсто оваа година до затворањето минатата недела.

Фискер, исто така, во понеделникот рече дека планира да собере дури 150 милиони долари преку договор за финансирање со имателот на неговите конвертибилни банкноти со датум од 2025 година.

Производителот на електрични возила со седиште во Лос Анџелес не идентификуваше постоечки инвеститор и рече дека финансирањето ќе биде договорено на четири рати и под одредени услови.

Во своето соопштение, Фискер рече дека има околу 4.700 возила во вредност од повеќе од 200 милиони долари во инвентар. Го паузира производството во Грац, Австрија почнувајќи од оваа недела за да го намали својот инвентар на веќе изградени електрични возила.

Можеби ќе ве интересира...

Познатите производители одлучија: Ќе поскапат најмалку 500 лекови

BiznisPRO

Народната банка објави повик за пријавување трудови за 45. сесија на Клубот на истражувачите

BiznisPRO

Дали треба денес да се посети менувачница: Девизен курс – Колку денес изнесува доларот, а колку еврото?

BiznisPRO