фото Бизниспро

Позната компанија укинува 2.000 работни места

Германскиот Водафон објави дека укинува или преместува околу 2.000 работни места, обидувајќи се да заштеди 400 милиони евра во следните две години.

Водафон во Германија сега вработува околу 15.000 луѓе. Со други зборови, програмата може да влијае приближно на секој осми вработен.

Дополнително, компанијата има намера да ги намали материјалните и оперативните трошоци, им порача на вработените директорот Филип Рог, кој самиот си заминува на крајот на овој месец.

Овие мерки, на пример, се однесуваат на застарени или дуплирани системи што останале од различни преземања.

Водафон со години се реструктуира, повремено со поплаки на клиентите дека ветувањата од агресивните кампањи остануваат неисполнети.

Рож сега рече дека компанијата е во пресврт, односно дека се враќа на раст во изминатите неколку месеци со подобрени мрежи и поатрактивни понуди.

„Во текот на следните две години, Водафон сака да стане поедноставен, побрз, послаб и помоќен“, рече Рож.

Можеби ќе ве интересира...

Колку образованието ви помага да се збогатите: Еве што дипломирале 10-те најбогати милијардери

BiznisPRO

„Брако“ стартува со нова производствена програма, 450 тона метални конструкции годишно ќе се испорачуваат во Австрија

BiznisPRO

Аеродроми со најмалку доцнења: Половина од ТОП 10 се наоѓаат во САД

BiznisPRO