Прехранбените фирми можат да се пријават до 20 декември за субвенционирано снабдување од 1 јануари

Субвенционирано снабдување со електрична енергија преку ЕСМ продажба почна од 1 декември за пријавените и прифатени физички и правни лица регистрирани за вршење приоритетна дејност од областа на прехранбената индустрија, по шифри опфатени во одлуката на Владата.

Субјектите од оваа категорија кои не поднеле документи или при пријавата поднеле некомплетни документи можат да се пријават со комплетна документација до 20.12.2022 г и да бидат снабдувани преку ЕСМ продажба од 1.1.2023г.

Одлуката на владата со која на ЕСМ продажба му се даде обврската за снабдување на дополнителен број потрошувачи, е донесена со цел да се спречи раст на цените на одредени прехранбени производи и да се постигне и нивно намалување.

ЕСМ продажба, по истата одлука, досега снабдува 309 јавни основни и средни училишта и 51 водостопанско и комунално претпријатие кои работат со пумпни или пречистителни станици.

Можеби ќе ве интересира...

Чорбата и кафето поскапеле за разлика од лани – Статистики бележи зголемување на цените во кафичите, рестораните и хотелите

BiznisPRO

Проверувајте ги сметките: Почна исплатата на помошта, познато е кога ќе пристигнат парите за секоја категорија – Ова е листата на граѓани кои ќе примаат владина помош до три илјади денари месечно

BiznisPRO

Расте финансиска вклученост на населението кај нас

BiznisPRO