Просечната месечна плата стигна над 39 илјади денари

Просечната месечна исплатена нето плата по вработен изнесува 39.542 денари, за месец јануари 2024 година, објави Државниот завод за статистика. Тоа е зголемување од 16,5 проценти во однос на истиот месец минатата 2023 година.

Зголемување на месечните примања има за вработените во јавна управа и одбрана, задолжително социјално осигурување, снабдување со вода, отстранување на отпадни води, управување со отпад и дејности за санација на околината и земјоделство, шумарство и рибарство.

Помали плати, пак во однос на претходниот месец примиле вработените во градежништвото, преработувачка индустрија и трговија на големо и мало, како и поправка на моторни возила и мотоцикли.

Нешто поголемо е зголемувањето на бруто личните доходи од 16,8 посто, а според ДЗС таа на национално ниво изнесува 59.392 денари.

Можеби ќе ве интересира...

На ФЕИТ презентирани осум иновативни студентски проекти

BiznisPRO

Од сега во кеш нема да може да се плаќа повеќе од 2.000 евра – Властите го намалија лимитот за плаќање во готовина

BiznisPRO

Во април: Годишен раст од 9,3% на вкупните депозити и од 6,8% на вкупната кредитна поддршка

BiznisPRO