Проверувајте ги сметките: Почна исплатата на помошта, познато е кога ќе пристигнат парите за секоја категорија – Ова е листата на граѓани кои ќе примаат владина помош до три илјади денари месечно

Од овој месец илјадници граѓаните ќе добијат помош за да се справат во кризата до 3.000 денари месечно во наредните 4 месеци.

Согласно законот опфатени се: корисници на право на социјална сигурност на стари лица, корисници на посебен додаток, корисници на правото на надоместок заради попреченост, со попреченост и трајни промени во здравствената состојба, кои користат надоместок за помош и нега од друго лице, а не користат право на надоместок заради попреченост, без потреба од контролен преглед,самохрани родители кои се евидентирани корисници на гарантирана минимална помош,корисници на право на пензија во висина до 14.000 денари, корисници на право на надоместок за телесно оштетување и невработени лица-корисници на право на материјално обезбедување во вид на паричен надоместок.

Исплатата на паричната помош за пензионерите со пензии пониски од 14.000 денари го врши Фондот за пензиско и инвалидско осигурување, и првата исплата од четирите исплати е извршена со пензијата за месец декември.

Пензионерите кои земаат пензија не поголема од 11.525 денари месечно, месечно добиваат по 1.500 денари месечно, за период од четири месеци., соопшти Министерката за труд  и социјална политика.

– Пензионерите со пензии од 11.526 денари и не поголема од 14.000 денари месечно, добиваат помош од 750 денари месечно, за период од четири месеци. Корисниците на надоместокот за телесно оштетување добиваат по 750 денари месечно, за период од четири месеци, додаде Тренчевска..

Од понеделник МТСП ќе ја исплати паричната помош за : корисниците на правото на социјална сигурност на стари лица, корисниците на посебен додаток, на правото на надоместок заради попреченост, надоместокот за попреченост и трајни промени во здравствената состојба, кои користат надоместок за помош и нега од друго лице, а не користат право на надоместок заради попреченост, без потреба од контролен преглед и самохраните родители кои се евидентирани корисници на гарантирана минимална помош. Овие граѓани ќе добијат финансиската поддршка од 3.000 денари месечно, за период од четири месеци, потенцираше министерката Тренчевска.

Исто така од МТСп информираат дека на 14 декември ќе биде исплатена и паричната помош за невработени лица – корисници на право на материјално обезбедување во вид на паричен надоместок, од страна на Агенцијата за вработување на Република Северна Македонија.

Овие лица ќе добијат финансиската поддршка од 3.000 денари месечно, за период од четири месеци.

ЕВЕ ГИ СПИСОЦИТЕ СО ИМИЊА:

Корисници на посебен додаток  за секое дете посебно

Корисници на право на социјална сигурност на стари лица

Корисници на правото на надоместок заради попреченост

Надоместок за помош и нега од друго лице, а не користат право на надоместок заради попреченост, без потреба од контролен преглед

Самохрани родители кои се евидентирани како корисници на гарантирана минимална помош

Можеби ќе ве интересира...

ФИТР: Девет иновативни Стартап херои ги пласираа производите во „Тинекс“

BiznisPRO

Владата одлучи да не важи препораката – Маркетите и киосците нема да работат за Божиќ

BiznisPRO

НОВА СУПЕР ПОНУДА ЗА НАШИТЕ ВО СТРАНСТВО: Ако живеете и работите во Германија можете да ја користите оваа сим картичка која нуди 45 гига интернет месечно што може да го користите и таму и во Македонија!

BiznisPRO