Првите три се во Европа: Ова се земјите со најдобар пензиски систем

Глобалниот пензиски индекс на институтот Mercer CFA го објави својот годишен извештај во кој се разгледуваат 44 глобални пензиски системи, кои покриваат 65% од светското население-

Неопходно е поединците да имаат силни планови за пензионирање бидејќи високите нивоа на инфлација, зголемените каматни стапки и поголемата несигурност за економските услови додаваат дополнителен финансиски притисок врз постојниот систем, рече д-р Дејвид Нокс, постар партнер во Мерсер, во извештајот. и главен автор на студијата.

Домаќинствата, како што посочи, ќе треба да размислат кој е вистинскиот баланс меѓу постојаните приходи, пристапот до одреден капитал и заштитата од идни ризици, со оглед на бројните неизвесности со кои се соочуваат денешните пензионери.

– Од клучно значење е да се разбере дали системите за приходи од пензионирање ширум светот ќе можат да ги задоволат потребите и очекувањата на нивните заедници во децениите што доаѓаат – предупреди Нокс, според Инвеститорот.

Земја број 1 со најдобар пензиски систем во 2022 година, според овој извештај, е Исланд, со рејтинг А и вкупен резултат од 84,7.

Откриено е дека Исланд има здрава мешавина на јавни и приватни пензии.

Во Исланд, според веб-страницата на Европската комисија, мора да сте живееле во земјата најмалку 40 години или повеќе, од 16 до 67 години, за целосно да ја искористите старосната пензија.

Пензиските програми во земјата се поврзани со приходите.

Интересно е што следните три места ги заземаат и европските земји, од кои има вкупно 7 во топ 10 листата на најдобри пензиски системи.

Холандија го зазеде второто место, веднаш зад Исланд, со оценка А и оценка 84,6.

Според веб-страницата на Европската комисија, холандскиот пензиски систем се состои од три столба: Општиот акт за старосни пензии (AOW), дополнителната пензија пресметана преку работодавачот и дополнителните индивидуални пензиски политики.

Ако живеете или работите во Холандија, вие сте осигурени според AOW и кога ќе ја достигнете законската возраст за пензионирање (66 години и седум месеци во 2022 година), имате право на редовни месечни исплати.

Третото место на листата го зазеде Данска. И таа има оценка А и вкупен резултат од 82.

Според податоците на Европската комисија, земјата им нуди на пензионерите можност за предвремено пензионирање кога ќе достигнат 1-3 години од старосната граница за државна пензија (67-69 во 2022 година).

Соединетите Американски Држави се рангираа на далечното 20-то место на листата. Тие заработија оценка C+ и резултат од 63,9.

Португалија за прв пат се најде на листата на 24. место, а Мексико постигна најдобар напредок во споредба со претходниот извештај, благодарение на пензиската реформа спроведена во меѓувреме.

Можеби ќе ве интересира...

Најбогатата жена на светот изгуби седум милијарди долари за еден ден

BiznisPRO

Дали „Х“ станува банка?

BiznisPRO

Приходите од Суецкиот канал се намалени за 40 отсто од почетокот на годината

BiznisPRO