Работната недела трајно скратена на 4 дена, платата иста: Синдикатите во Европа бараат од работодавците и властите да се огледаат на Британците

Одредени британски компании трајно воведоа четиридневна работна недела, по најголемиот светски тест, кој потврди дека овој тип на работна организација ја зголемува продуктивноста и задоволството на работниците.

Всушност, повеќето од компаниите кои учествуваа на тестот трајно ја воведоа четиридневната работна недела, додека сите менаџери рекоа дека четиридневната работна недела има позитивен ефект.

Шестмесечниот тест беше спроведен во 2022 година, а во него учествуваа 61 компанија. Резултатите од тестот беа објавени претходно оваа недела.

Утврдено е дека интензитетот на работа останал помал, дека задоволството од работата се зголемило по почетокот на тестирањето на четиридневната работна недела, дека 96 отсто од вработените се позадоволни од приватниот живот и дека 86 отсто од вработените чувствуваат дека работат. подобро.

Пандемијата на коронавирус поттикна разгледување и преиспитување на четиридневната работна недела низ Европа.

Четиридневна работна недела значи работа 4 дена во текот на неделата, со иста плата, бенефиции и обем на работа.

Истражувањето во Велика Британија покажа дека компаниите го намалуваат работното време во просек за 6,6 часа, што резултира со работна недела од 31,6 часа.

Синдикатите ширум Европа ги повикуваат властите да воведат четиридневна работна недела, но властите се двоумат дали да го направат тоа.

Можеби ќе ве интересира...

Дојче банк објави дека ќе укине 3.500 работни места

BiznisPRO

Пензионерите не само што ќе добијат покачени пензии, туку ќе им следува и дополнителен финансиски пакет

BiznisPRO

Пазарот на трудот се менува: Еве кои се најбараните работни места во Германија

BiznisPRO