Франција го забранува името месо за растителни производи

Во екот на земјоделската криза и протестите на фармерите, Франција објави декрет со кој се забранува употребата на името месо за растителни производи. Највисокиот суд на ЕУ допрва треба да донесе одлука со која ќе се разјасни усогласеноста на овие регулативи со правната рамка на ЕУ.

Францускиот премиер Габриел Атал на 27 февруари објави дека „ова е барање на нивните фармери“, велејќи дека е објавен декрет со кој се забранува називот стек или шунка за растителни производи“, пишува Евроактив.

Уредбата е дел од новиот „план за суверенитет“ на Франција за сточарството, вклучително и помош од 400 милиони евра, долгогодишно барање на овој сектор.

Според новиот француски закон, меѓу термините чија употреба е „забранета за означување на храна која содржи растителни протеини се: филе, филе, стек, стек, шунка… Одредени прехранбени производи ќе можат да продолжат да ги користат овие термини иако тие содржат растителни протеини, под услов производителите да се придржуваат до одредени стандарди. На пример, присуството на не повеќе од 0,1 отсто растителни протеини за „течно цело јајце“ или пет отсто за „колбас“.

Како што е наведено, непочитувањето на законот може да резултира со глоба до 1.500 евра за физичко лице и 7.500 евра за компанија.

Можеби ќе ве интересира...

Германците тужат компании кои го покачуваат парното

BiznisPRO

Германската економија е парализирана

BiznisPRO

Познатиот ланец сакал да затвори 800 ресторани во Русија, но …

BiznisPRO