АКО СТЕ ГО ПОМИНАЛЕ РАБОТНИОТ ЖИВОТ ВО ГЕРМАНИЈА, ЕВЕ КОЛКУ ЌЕ БИДЕ ВАШАТА ПЕНЗИЈА: За 1200 евра пензија треба да работите 40 години и да имате плата со сума

До старост секој сака да има добра пензија. Сепак, за жал, тој сон не им се остварува на сите. Да се ​​чека добро пензионирање не е толку невозможно. Ако сега имате фиксна саатница, имате добри шанси да имате значителна финансиска сигурност во староста.

Да се ​​живее со добра пензија во старост е дефинитивно возможно. Меѓутоа, за да го постигнете ова, треба да имате добра саатница во Германија. Секој кој е добро платен во текот на својот работен век може да очекува да биде во добра финансиска состојба на старост.

Колку навистина треба да биде платата на час?
Според последните пресметки, бруто саатницата за работна недела од 37,7 часа не смее да падне под 21,19 евра, пишуваат германските медиуми.

Доколку оваа сума ја заработите во текот на една година, таа ќе одговара на бруто годишна плата од 41.541 евро. Со ваква заработка, на сегашната пензиска скала, по 45 години работа би добиле пензија од околу 1.538,55 евра.

Затоа, пензија од 1.538 евра е доволна за добро да се живее во старост, пишуваат германските медиуми.

Законската пензија е ограничена. Тоа значи дека нема зголемување од приход од 6.000 евра и без разлика на поголема заработувачка, тој изнесува 3.077 евра на запад и 3.032 евра на исток.

Доволна ли е минималната саатница за добра пензија?
Ако заработувате повеќе од 22 евра на час, можете да бидете среќни, бидејќи со таква саатница, пензијата ќе ви биде многу солидна во староста.

Но, ситуацијата е поинаква за луѓето кои моментално земаат минимална саатница нешто повеќе од 12 евра. По 45 години придонеси ќе добиете скромна пензија од 871,20 евра – сосема малку, пишуваат германските медиуми.

Ова мислење го дели и германското пензиско осигурување. Според тоа, сите луѓе во Германија кои примаат бруто пензија помала од 1.200 евра се сметаат за изложени на ризик од сиромаштија.

Висината на пензијата зависи и од тоа кога сте се пензионирале

Ако сте разочарани од погледот на вашата идна пензија, можеме малку да ве увериме. Дадените бројки се само упатства и се одредуваат врз основа на стандардни претпоставки. Според тоа, тие не ја одразуваат точно реалноста. На крајот на краиштата, ниту една личност на овој свет нема ист час во текот на својот живот.

Покрај тоа, часовната стапка се зголемува редовно. Само поради ова вашата пензија ќе биде малку повисока. Покрај тоа, вашата идна пензија не зависи само од вашата саатница, туку и од вашата возраст за пензионирање. Доколку работите до крајот на работниот век (вкупно 45 години), секако ќе добиете и целосна пензија.

За милиони жени, пензионирањето веројатно ќе биде сè освен опуштено. Секоја трета жена која работи со полно работно време има пензија помала од 1.000 евра.

Според тоа, околу 2,7 милиони жени имаат низок износ на пензија. Со вкупно 7,1 милиони вработени со полно работно време, тоа одговара на удел од околу 38 проценти.

За да земат месечна пензија од 1.000 евра, редовно вработените треба да заработуваат 2.844 евра бруто месечно за 40 години.

Оние кои сакаат да земат нешто повисока пензија од 1.200 евра, мора да земаат месечна плата од 3.413 евра за 40 години.

Можеби ќе ве интересира...

Меркатор купи уште еден синџир супермаркети

BiznisPRO

Стапи на сила втората фаза од законот за имиграција: Една четвртина од вработените во Германија се мигранти

BiznisPRO

„Бадвајзер“ подарува илјадници лименки пиво поради забраната за послужување алкохол на Светското првенство во Катар

BiznisPRO