Јуанот го надмина еврото

Глобалните компании издаваат рекордни износи на обврзници деноминирани во јуани и силно позајмуваат од кинеските банки поради ниските каматни стапки.

Така, кинескиот јуан го престигна еврото во финансирањето на светската трговија.

Странските компании и банки собираат рекордни суми на пари во континентална Кина и Хонг Конг со издавање на обврзници „панда“ и „дим сума“ деноминирани во јуани, забележува Ројтерс.

Обврзниците на панда продолжуваат да ја поттикнуваат употребата на ренминби (јуан) како валута за финансиски трансакции, објави кинеската централна банка во октомври. Ова ги мотивираше банките да позајмуваат на странски компании и овозможи поширока употреба на јуанот надвор од Кина.

Во првите 10 месеци од оваа година, компаниите како германскиот производител на автомобили БМВ и француската банка Кредит Агрикол, како и филијалите на кинески фирми во странство, собраа рекордни 125,5 милијарди јуани (17,33 милијарди долари) со издавање обврзници за панда, за 61 отсто повеќе од минатата година.

Канадската централна банка на крајот на октомври доби една милијарда јуани со издавање на тригодишна обврзница „панда“ со купон од 3,2 отсто. На домашниот пазар таа би требало да плати камата од 4,5 отсто.

Во Хонг Конг, вредноста на издадените обврзници исто така достигна рекорд од 343 милијарди јуани, што е скок од 62 отсто во првите осум месеци во споредба со истиот период минатата година. Банките, исто така, сè почесто издаваат заеми во кинеска валута.

Зголемувањето на уделот на јуанот во глобалното финансирање е меѓу главните приоритети на Кина во интернационализацијата на нејзината домашна валута, иако неодамнешниот пораст се чини дека во голема мера беше фокусиран на зделките во азискиот гигант.

Германскиот производител на автомобили Фолксваген (Групата Фолксваген) изјави за Ројтерс дека ќе ги користи првичните 1,5 милијарди јуани добиени со издавање на обврзници „панда“ само за операции во континентална Кина, пренесува Хрпортфолио.

Групацијата Mercedes-Benz (Mercedes-Benz) исто така планира да ги искористи парите за поддршка на својот бизнис со лизинг на автомобили во Кина.

Можеби ќе ве интересира...

Познатиот бренд ги затвора продавниците низ земјата

BiznisPRO

Германија најде замена за рускиот гас

BiznisPRO

Заедно имаат 1,44 трилиони долари: Ова се 10-те најбогати ЛУЃЕ ВО СВЕТОТ

BiznisPRO