фото jannonivergall / pixabay

Раст на бројот на работниците во индустријата

Според податоците на Државниот завод за статистика, индексот на бројот на работниците во индустријата во јануари 2024 година, во однос на јануари 2023 година, изнесува 102.6.

Бројот на работниците во секторот Рударство и вадење на камен во јануари 2024 година, во однос на јануари 2023 година, бележи пораст од 6.0 %, во секторот Преработувачка индустрија пораст од 2.4 %, а во секторот Снабдување со електрична енергија, гас, пареа и климатизација пораст од 0.8 %.

Според главните индустриски групи, бројот на работниците во индустријата во јануари 2024 година, во однос на јануари 2023 година, бележи пораст кај Енергија за 4.5 %, Капитални производи за 17.5 % и Tрајни производи за широка потрошувачка за 1.6 %, додека опаѓање бележи кај Интермедијарни производи, освен енергија за 6.9 % и Нетрајни производи за широка потрошувачка за 1.7 %.

Можеби ќе ве интересира...

Шефот на Мекдоналдс призна: Компанијата беше погодена од бојкотот на Блискиот Исток

BiznisPRO

Владата: Спречуваме ценовен шок на енергентите со мерките за намалени ДДВ и акцизи

BiznisPRO

РКЕ со нова одлука: Поскапува бензинот, ова се новите цени на горивата

BiznisPRO