РКЕ СО ОДЛУКА: Нови цени нa горивата!

Регулаторната комисија за енергетика, водни услуги и услуги за управување со комунален отпад на Република Северна Македонија (РКЕ) донесе Одлука со која се врши зголемување на малопродажните цени на нафтените деривати во просек за 0,13% во однос на одлуката од 11.3.2024 година.

Референтните цени на нафтените деривати на светскиот пазар во споредба со претходната
пресметка бележат зголемување во просек: кај бензините за 2,891%, кај дизелот за 0,594%, кај екстра лесното масло зголемувањето е за 0,566% и кај мазутот зголемувањето е за 0,314%.

Курсот на денарот во однос на доларот во изминатиот период по кој беа формирани цените со
претходната пресметка е понизок за 0,817%
Од 19.3.2024 година од 00:01 часот максималните цени на нафтените деривати ќе изнесуваат:

Моторен бензин ЕУРОСУПЕР БС – 95 83,00 (денари/литар)

Моторен бензин ЕУРОСУПЕР БС – 98 85,50 (денари/литар)

Дизел гориво ЕУРОДИЗЕЛ БС (Д-Е V) 76,00 (денари/литар)

Масло за горење Екстра лесно 1 (ЕЛ-1) 75,00 (денари/литар) Мазут М-1 НС 43,797 (денари/килограм)

Малопродажната цена на ЕУРОДИЗЕЛ (Д-Е V) се намалува за 0,50 ден/лит.

Малопродажната цена на бензинот ЕУРОСУПЕР БС-95 се зголемува за 0,50 ден/лит, додека
малопродажната цена на бензинот ЕУРОСУПЕР БС-98 се зголемува за 1,00 ден/лит.

Можеби ќе ве интересира...

Владата на Словенија ги утврди максималните малопродажни цени на горивата, одлуката трае 30 дена

BiznisPRO

КАДЕ Е НАЈВИСОКАТА СААТНИЦА: Ова се најплатените дополнителни работни места во Германија пред празниците

BiznisPRO

Еве ги најскапите ниви во Европа: Дури 232.230 евра по хектар

BiznisPRO