Се потешка состојба: Цените на струјата растат во Европската Унија

Цените на енергијата низ Европската унија растат, зголемувајќи ја можноста за повисоки сметки за домаќинствата додека блокот се подготвува за уште една зима со драстично намалени залихи на руски природен гас.

Цената на струјата во Италија скокна за речиси 30 отсто во неделата од 21 до 27 август и достигна 138 евра за мегават час.

Според проценките на истражувачката група Nomisma Energija, италијанските семејства од 1 октомври би можеле да се соочат со зголемување на сметките за струја од седум до десет отсто. Главната причина е поскапувањето на бензинот, бидејќи Италија е една од земјите на ЕУ кои се најмногу зависни од овој извор на енергија.

Претседателот на Номисма Енергија Давиде Табарели во вторникот предупреди дека „доколку цените останат на овие нивоа, тоа неизбежно ќе се одрази во зголемувањето на идните сметки за електрична енергија“.

Според Табарели, цитиран од Италија 24 Прес Њуз, „проекциите за следната зима покажуваат дека меѓународните цени се за 40 отсто повисоки од сегашните нивоа и, доколку се реализираат, тарифите за гас за зимата би можеле да бидат за 20 отсто повисоки од сегашните нивоа“.

На друго место во ЕУ, цените на електричната енергија исто така продолжија да растат, при што просечната големопродажна цена во Естонија порасна за 93 отсто до 153,39 евра за мегават час во изминатата недела. Цените во Летонија и Литванија се зголемија за 23 отсто на 142,58 евра за мегават час.

Цените на струјата во ЕУ се зголемија минатата година по одлуката на блокот, како дел од политиката на санкции, драстично да го намали увозот на руска нафта и гас и целосно да ја забрани испораката на јаглен.

Франција, која порано беше нето извозник на електрична енергија во ЕУ, минатата зима мораше во голема мера да се потпира на увозот на електрична енергија од соседните земји.

Париз во понеделникот ја продолжи дозволата за согорување повеќе јаглен за производство на електрична енергија во наредните месеци, за да се спречи недостигот оваа зима.

Можеби ќе ве интересира...

Големо поскапување на дизелот – од утре литро ќе се точи за 102 денари

Бизнис про

Гасот поскап за 20 отсто: Цената скокна по наредбата на Путин да се плаќа со рубљи

Бизнис про

Од утре секое домаќинство ќе може да постави фотоволтаик на својот покрив и да го продава вишокот од произведената струја

Бизнис про