Се стопи добивката на Макпетрол за 41 отсто

Во периодот од 01.01 до 31.03.2023 година Макпетрол АД Скопје од своето работење оствари добивка пред оданочување во износ од 126,58 милиони денари, наспроти остварената во истиот период минатата година која изнесуваше 214,95 милиони денари.

Намалувањето на добивката по оданочување од 88,37 милиони денари или 41,11% е резултат на нестабилноста на цените на нафтата на светските берзи, како и на намалената вкупна продажба на енергенси од 4,88%. Дополнително врз падот на добивката значајно влијае и покачувањето на платите на вработените со цел надминување на економската криза и подобрување на животниот стандард на вработените, се вели во образложението на компанијата.

Можеби ќе ве интересира...

НОВ СКОК НА ЦЕНАТА: Нафтата повторно поскапе

Бизнис про

Намален прометот во трговијата на мало со храна, пијалаци и тутун

Бизнис про

Нови цени на горивата од полноќ – Дизелот поскапува за 4 денари

jovan sokolovski