Системот за признавање на работни дозволи меѓу Македонија, Албанија и Србија почнува денеска: Кој и како може да аплицира?

Денеска, 5 март, ќе стапи на сила и ќе се имплементира системот за признавање на работни дозволи меѓу Северна Македонија, Албанија и Србија, најави вчера министерот за финансии Синиша Мали на бизнис форумот Копаоник.

На почетокот на март започна имплементацијата на Протоколот за поврзување на шемата за електронска идентификација на граѓаните од Западен Балкан и Протоколот за имплементација на договорот за услови за слободен пристап до пазарот на труд во Западен Балкан.

За слободниот пристап до пазарот на трудот, Мали рече дека ќе се поврзат порталите за е-влада на трите земји.

Тој додаде дека корист од тоа ќе имаат и граѓаните и економијата на регионот во целина, бидејќи со проширувањето на пазарот на трудот се отвораат поголеми деловни можности и за поединците и за компаниите.

Тоа, додаде, во голема мера ќе придонесе за развој на пазарот на трудот и прометот на кадарот.

Како што е објаснето, тоа значи дека некој што има работна дозвола, на пример, во Албанија, може да работи во Србија и обратно.

Затоа, почнувајќи од денеска, сите граѓани на Србија можат да го креираат својот матичен број на Отворен Балкан преку порталот еАдминистрација, што е предуслов за поднесување барање за слободен пристап до пазарот на труд во Северна Македонија или Албанија, соопшти Стопанската комора на Србија. порано.

Како што напишавме претходно, граѓаните на Северна Македонија и Албанија го креираат својот матичен број на Отворен Балкан на нивниот национален портал за електронска администрација.

Поседувањето матичен број на Отворен Балкан значи дека корисникот има електронски идентитет на неговиот национален портал за електронска администрација.

На корисникот веднаш ќе му биде доделен матичен број, а ќе добие и потврда за доделениот матичен број во форма на електронски документ на неговата е-маил адреса.

Потоа, заинтересираниот може да пристапи до порталот на електронската администрација на земјата во која има намера да се вработи и да поднесе барање за слободен пристап до пазарот на трудот.

Земјата на дестинација донесува конечна одлука по проверка, а најдоцна во рок од 30 дена од датумот на поднесување на барањето.

По добивањето на одобрението, заинтересираното лице може да се вработи, под исти услови како локален граѓанин на државата, до две години, а по истекот на овој рок може да го продолжи одобрението кое е и одобрение за престој и работа.

Мали ги претстави и своите проценки за тоа каде би можеле да одат најмногу работници.

Имајќи го предвид нивото на платите, нивото на развој и нивото на БДП, нескромно очекуваме дека најголемиот број луѓе своето решение и желба да работат во Србија ќе го најдат“, изјави Мали.

Можеби ќе ве интересира...

Нова цена на горивата – РКЕ пред одлука

BiznisPRO

Изминатите 24 часа произведени 10.489 MWh електрична енергија

BiznisPRO

„Ние сме земја на вредни луѓе“: Новиот план во Германија ги загрижува работниците, нема да добијат отштета ако одбијат работа

BiznisPRO