Светски берзи: Nasdaq на ново највисоко ниво на сите времиња

Изминатата недела донесе ново рекордно високо ниво за индексот Nasdaq, откако технолошките проблеми продолжија да привлекуваат инвеститори и покрај континуираниот силен раст.

Nasdaq минатата недела доби 1,7 отсто, надминувајќи го претходниот врв од ноември 2021 година. И индексот S&P 500 достигна ново рекордно ниво од 5.137 поени, откако минатата недела доби околу еден процент во вредност.

Речиси за целата 2023 година, а особено во периодот од последните четири месеци, главен облог на инвеститорите се технолошките акции.

И покрај зголеменото вреднување на Nasdaq, инвеститорите сè уште веруваат дека технолошките акции се најдобрата алтернатива во време на генеративен бум на вештачката интелигенција и забавување на инфлацијата.

Откако високата инфлација и зголемените каматни стапки го срушија Nasdaq за 33 отсто во 2022 година, оваа кошница на акции порасна за 43 отсто минатата година, пред се благодарение на зголемените очекувања во однос на примената на генеративната вештачка интелигенција, но и на брзиот пад на инфлацијата.

Податоците за јануарската инфлација во САД, мерени со Индексот на лична потрошувачка, беа објавени минатата недела, што покажува дека инфлаторните притисоци продолжуваат да слабеат во согласност со очекувањата. Оваа мерка на инфлација, внимателно следена од ФЕД, се зголеми за 0,3 отсто на месечна основа, или 2,4 отсто на годишно ниво.

Основниот индекс на расходите за лична потрошувачка, кој ги исклучува нестабилните ставки како храна и енергија, се зголеми за 0,4 отсто месечно и 2,8 отсто на годишно ниво, во согласност со очекувањата на пазарот.

Инвеститорите речиси подеднакво очекуваат дека ФЕД нема да ги намали каматните стапки на следниот состанок во март, додека веројатноста за намалување на состанокот во мај моментално е на 25 отсто. Инвеститорите во моментов го очекуваат првото намалување на стапката на ФЕД само во јуни со веројатност од 52 отсто. Ова е голем контраст со почетокот на годината кога пазарот имаше очекувања за можно намалување на каматните стапки во март.

Од другата страна на Атлантикот, прелиминарните податоци за февруарската инфлација во еврозоната покажуваат нејзино континуирано слабеење, иако малку под пазарните очекувања.

Индексот на потрошувачките цени во блокот од 20 економии кои го користат еврото се зголеми за 2,6 отсто на годишно ниво во февруари од 2,8 отсто во претходниот месец, но остана над консензусот од 2,5 отсто.

Се очекува дека Европската централна банка (ЕЦБ) ќе ја задржи основната каматна стапка непроменета на овонеделниот состанок, во согласност со одлуката на ФЕД, но со многу поголема вознемиреност со оглед на стагнацијата на економијата на еврозоната во споредба со силниот моментум на американската економијата.

Можеби ќе ве интересира...

СЕ ЗГОЛЕМУВА ЦЕНАТА НА НАФТАТА: Инвеститорите стравуваат од израелска инвазија

BiznisPRO

За 23 отсто паднал прометот во трговијата со бензин и нафта, расте прометот на храна, пијалоци и тутун

BiznisPRO

„Ние сме земја на вредни луѓе“: Новиот план во Германија ги загрижува работниците, нема да добијат отштета ако одбијат работа

BiznisPRO