ТРИ КЛУЧНИ НАСОКИ: Објавен е план за решавање на кризата со храна во светот, ќе бидат потребни десетици милијарди долари

Соединетите Американски Држави, неколку глобални банки за развој и други финансиски организации открија план од десетици милијарди долари за справување со глобалната криза со храна, влошена од војната во Украина.

Американското Министерство за финансии објави дека неколку глобални развојни банки работат забрзано на финансирање, политички ангажман и техничка помош за да се спречи гладот ​​предизвикан од војна, зголемувањето на цените на храната и штетите предизвикани од климатските промени врз посевите.

Десетици милијарди долари ќе бидат потрошени, меѓу другото, за поддршка на земјоделците, за решавање на проблемот со снабдување со ѓубрива и за подобрување на земјиштето за производство на храна.

Светската банка ќе обезбеди 30 милијарди долари помош за борба против глобалната криза со храна, се вели во извештајот на американското Министерство за финансии за плановите за безбедност на храната.

Азиската банка за развој ќе обезбеди средства за снабдување на Авганистан и Шри Ланка со храна, а Африканската банка за развој ќе додели 1,5 милијарди долари помош за 20 милиони африкански земјоделци, соопшти Министерството за финансии.

Европската банка за обнова и развој, Интерамериканската банка за развој и Меѓународниот фонд за развој на земјоделството, исто така, ќе придонесат со десетици милијарди долари во наредните месеци и години за поддршка на производителите на храна и за решавање на недостигот на снабдување.

Планот следи по состанокот свикан од американската министерка за финансии Џенет Јелен во април на пролетниот состанок на Меѓународниот монетарен фонд и Светската банка, каде што таа ги повика моќните нации да истражат конкретни начини за борба против претстојната криза со несигурност на храна ширум светот.

Во рамките на напорите за решавање на кризата, американскиот државен секретар Ентони Блинкен во следните два дена, на маргините на состанокот на ОН, ќе разговара со голем број официјални лица, со фокус на проблемот со несигурноста на храната.

Стејт департментот проценува дека во 2021 година, повеќе од 193 милиони луѓе ширум светот страдале од акутен недостиг на храна, што е за 40 милиони повеќе од претходната година. Се предвидува дека до крајот на 2022 година околу 40 милиони ќе бидат турнати во сиромаштија и ќе бидат изложени на несигурност во храната.

Можеби ќе ве интересира...

Производството на вино е најниско во последните 60 години

BiznisPRO

Зошто Австријците се откажуваат од органското производство?

BiznisPRO

Собранието го изгласа Законот за рибарство и аквакултура

BiznisPRO