Цените на користените модели на Tesla почнаа брзо да паѓаат во споредба со пазарниот просек

Додека моделите на Tesla долго време восхитувачки ја држат својата цена, пазарната вредност на користените модели на Tesla забележа значителен пад во последните две години, надминувајќи го просечниот пад на цената на пазарот на половни автомобили, се вели во извештајот на iSeeCars.

Заклучно со крајот на минатата година, просечната вредност на користените автомобили „Тесла“ само во претходниот месец падна за 4,8 отсто, што е значително повисоко од падот од 1,5 отсто забележан за сите половни автомобили во истиот период. Овој тренд не е ограничен само на Тесла; забележано е забрзано намалување на вредноста на plug-in хибридните возила, пренесува Autoklub.

Според најновиот извештај за пазарот на половни автомобили, вредноста на половните автомобили паѓа за прв пат по повеќе од две години. Сепак, моделите на Tesla се меѓу оние кои доживеаја најголем пад. Поточно, цените на користениот Модел 3 паднаа за 16,8 отсто меѓу септември и декември 2022 година.

Ситуацијата дополнително се искомплицира на 13 јануари 2023 година, кога Tesla објави значително намалување на цените за своите нови модели. Ова прилагодување на цената, кое имаше за цел да се усогласи со неодамнешните промени во владините политики, доаѓа во време кога индустријата се соочува со опаѓање на продажбата и зголемување на залихите, особено забележано во Tesla. Се чини дека тие мерки се преземени за да се осигури дека новите Teslas ќе продолжат да го наоѓаат својот пат до клиентите во сè понестабилно економско опкружување.

Како најавата за намалување на цената на новите возила на Tesla влијаеше на пазарот на половни автомобили? Анализата на iSeeCars покажа пад од 4,8 отсто на вредноста на користените возила на Tesla забележан помеѓу 3 и 11 јануари, непосредно пред објавувањето, во споредба со периодот од 15 до 31 јануари, веднаш по намалувањето на цената. Половниот Model 3 особено се издвојува со пад од 5,2 отсто, додека најмал пад забележаа цените на користениот Model X од 3,9 отсто.

Овие падови резултираа со намалување на цените од 2.354 долари за Model 3, 2.816 долари за Model Y, 3.370 долари за Model X и дури 4.626 долари за Model S, сето тоа за помалку од еден месец, потврдувајќи го трендот на побрза амортизација.

Можеби ќе ве интересира...

Државата дели субвенции: Секој што ќе купи поново возило во Србија ќе добие до 2100 евра, зошто ваква мерка не се применува и кај нас?

BiznisPRO

Ќе ги забрани ли Европска унија автомобилите со внатрешно согорување во 2035 година?

BiznisPRO

ДОАЃААТ КИНЕСКИТЕ ЕЛЕКТРИЧНИ АВТОМОБИЛИ КОИ ЌЕ СЕ ПРОДАВААТ ПОД 10.000 ЕВРА – BYD ги испорача првите возила на европскиот пазар

BiznisPRO