Нема надеж: германскиот производител на автомобили кој сакаше да гради фабрика во Тетово сепак пропаѓа

Производителот на електрични автомобили Next.e.Go Mobile мора да се исклучи по банкрот.

Пролетта сè уште имаше надеж дека ќе се најдат инвеститори за да може компанијата да продолжи со производството, но сега е јасно дека производителот на електрични автомобили Next.e.Go Mobile е на работ на затворање и престана со работа.

Ова за германските медиуми го потврди и портпаролот на компанијата. Околу 200 преостанати работници ќе бидат отпуштени. Имено, сега стечајниот управник мора да иницира ликвидација на основните средства на друштвото за по можност да ги задоволи доверителите.

Производителот на електрични автомобили е основан во 2015 година. Идејата беше да се понуди прифатлива алтернатива за скапите електрични автомобили како Tesla со првиот модел, e.Go Life. Возилото се произведуваше сериски од 2019 до 2022 година.

Сепак, компанијата успеа да продаде само околу 1.350 возила до вториот банкрот во март 2024 година. Компанијата мина низ својот прв банкрот во 2020 година, кога се надеваа на e.Go Life, наследникот на e.wave X, за кој наводно веќе се пристигнати 11.000 пред-нарачки. Но, одложувањата во одобрувањето од ЕУ очигледно доведоа до финансиски проблеми и нов банкрот. Сега амбициозните цели на младата компанија нема да завршат ништо.

Оваа компанија требаше да изгради фабрика во Тетово.

Можеби ќе ве интересира...

Еден од најголемите сончеви паркови во Европа е првата француска стратешка инвестиција во Северна Македонија

BiznisPRO

Нова цена на горивата – РКЕ пред одлука

BiznisPRO

Се потешка состојба: Цените на струјата растат во Европската Унија

BiznisPRO