Црна Гора тестира нов модел на работна недела: Еве како ќе функционира

Генералниот секретар на Сојузот на слободни синдикати на Црна Гора, Срѓан Кековиќ, рече дека е добро што треба да се тестира најавениот модел за воведување неработна недела во текот на сезоната, по што ќе се проверат неговите резултати.

На седницата на Социјалниот совет во понеделник требаше да се расправа за неработната недела во сезоната, но таа точка беше одложена за следната седница. Од Синдикатот на синдикати и работодавачи велат дека е добро да се тестира моделот, по што би било добро да се проверат неговите резултати.

„Моделот значи дека доколку сопственикот на продавницата има повеќе објекти во текот на сезоната, само еден ќе може да работи. Тој еден објект не може да се промени во текот на сезоната освен во вонредни околности. Исто така, тој ќе избере која смена ќе ја работи, од 7 до 15 часот или од 15 до 23 часот“, изјави Кековиќ во емисијата „Добро утро Црна Гора“ на РТЦГ.

Важно е, како што нагласи, овој модел да се тестира едно лето и една зима.

Во февруари и март, доколку се тестира тој модел, повторно ќе седнеме и ќе видиме дали Владата и работодавачите и вработените се задоволни“, посочи тој.

Моделот на воведување работна недела е подобар за вработените од постоечкиот
Кековиќ нагласи дека најавениот модел е подобар за вработените во Црна Гора од постоечкиот.

„На работниците во продавницата им дава два дена повеќе неделен одмор во однос на постоечкиот кој дава четири. Тој вработен кој работел таа недела мора да има задолжителен слободен ден следната сабота“, рече Кековиќ.

Тој рече дека е важно да се истакне дека е постигнат договор со Трудовиот инспекторат сите доставени извештаи за објекти да се достават до Синдикалниот штаб, за да можат да ја упатат инспекцијата која веднаш ќе реагира.

На прашањето дали сите права на работниците се регулирани со моделот на ограничување на маргините, Каковиќ рече дека од Сојузот на слободни синдикати велат дека е крајно време тоа да се случи и дека можеби ова е порака до работодавците да имаат правична политика на маргина.

„Предложивме да се води политика на маржи, но за одредени артикли, особено кога станува збор за важни прехранбени производи. Конечно дојде време нешто да се случи, бидејќи е недозволиво да има артикал што е двојно или поскап од она што е на полицата на една европска метропола“, нагласи Кековиќ.

Потпретседателот на Синдикатот на работодавачи, Слободан Микавица, рече дека забележливо е дека никој не е задоволен од моделот на воведување на неработната недела, дека големите компании и големите синџири го изразиле своето незадоволство бидејќи е тешко да се организира поголем број работници.

Тој објаснува дека е јасно оти мора да се пристапи кон нови вработувања, а тоа не е лесно, а покрај тоа мора да се одговори на сите барања.

„Ова е необврзувачки модел. Ќе биде неопходна мерка за компромис, но не е потребно сите да пристапат кон овој модел“, рече Микавица и нагласи дека најавеното ограничување на маржите не подразбира потенцијални отпуштања на вработените.

Можеби ќе ве интересира...

МТЕЛ ја претставува MOVE TV: Врвна стриминг-платформа со разновидни содржини и практични опции

BiznisPRO

Големиот синџир ги исфрла производите на оваа компанија поради високите цени

BiznisPRO

„Шпанија остана без брашно, Германија без масло“: Украина им обезбедува половина од потребите за храна, полиците се сериозно празни

BiznisPRO