Убава вест: Владата најави предвремена исплата на декемвриските пензии – ова се датумите кога ќе легнат парите на сметките

На седницата, на предлог на Министерството за труд и социјална политика е усовена Информацијата за исплата на пензиите за месец декември 2022 година и е задолжен Фондот за пензиското и инвалидското осигурување на Северна Македонија да ги достави податоците за пензиите до деловните банки најдоцна до 26.12.2022 година.

Се препорачува на деловните банки, да обезбедат, пензионерите да може да располагаат со декемвриските пензии преку мрежата на банкомати и во трговската мрежа од 27.12.2022 година.

Се препорачува на деловните банки, преку филијалите и експозитурите на банките, да обезбедат готовинска исплата на пензии за клиентите кои не користат картички, во четири групи, според висината на пензијата и тоа:

– За пензии со висина до 11.000 денари, исплатата да се изврши на 27.12.2022 година (вторник);
– За пензии со висина 11.001-14.000 денари, исплатата да се изврши на 28.12.2022 година (среда);
– За пензии со висина 14.001-18.000 денари, исплатата да се изврши на 29.12.2022 година (четврток), и
– За пензии со висина над 18.001 денари, исплатата да се изврши на 30.12.2022 година (петок).

Можеби ќе ве интересира...

„Имаат пари, но немаат пристап“: ММФ предвидува длабока рецесија во Русија поради санкциите

BiznisPRO

ИСПЛАТАТА ЌЕ ПОЧНЕ ОВОЈ МЕСЕЦ – еве кој сѐ ќе земе пари од владината помош, законот усвоен и пратен на усвојување по скратена постапка

BiznisPRO

Девизен курс за 12 март 2024

BiznisPRO