Унилевер отпушта 7.500 работници ширум светот и ја отпушта својата единица за сладолед

Унилевер, сопственик на сапуните Marmite и Dove, треба да укине околу 7.500 работни места ширум светот како дел од опсежниот тригодишен план за намалување на трошоците. Групата исто така соопшти дека ќе го прекине својот бизнис со сладолед, кој ги вклучува брендовите Wall’s, Ben & Jerry’s и Magnum.

Гигантот за прехранбена и домашна индустрија рече дека разделбата ќе започне веднаш и треба да биде завршена до крајот на 2025 година. Унилевер рече дека промената ќе и помогне „да направи помалку работи подобро“.

Отпуштањата, за кои Унилевер рече дека најмногу ќе го погодат канцеларискиот персонал, претставуваат повеќе од 5 отсто од нејзината глобална работна сила од 128.000 луѓе и имаат за цел да заштеди околу 800 милиони евра во следните три години.

Унилевер вработува 6.000 луѓе во ОК, вклучително и сладолед во североисточен Глостершир, Мармит и Боврил во Бартон-апон-Трент и Пот нудлс во Њупорт.

Одделот за сладолед, кој ги вклучува другите брендови Viennetta, Carte d’Or, Cornetto и Breyers, минатата година оствари глобална продажба од 7,9 милијарди евра, пишува BBC.

Што носи одвојувањето на единицата за сладолед?
Сепак, Унилевер рече дека бизнисот има помалку заедничко со другите производни линии бидејќи бара замрзнат синџир на снабдување и е повеќе сезонски.

„Разврзувањето на сладоледот и спроведувањето програма за продуктивност ќе помогне да се создаде поедноставен, пофокусиран и ефикасен Unilever. Исто така, ќе создаде водечки светски бизнис за сладолед со силни изгледи за раст и возбудлива иднина како самостоен бизнис“, рече претседателот на компанијата Иан Мекинс.

Акциите на Unilever поскапеа за 5 отсто по објавувањето.

Опции
Мет Брикман од Харгривс Лансдаун рече дека овој потег „не е огромен шок“ бидејќи единицата за сладолед е во опаѓање.

Најверојатно ќе се распушти преку разделување, што би значело дека сегашните акционери ќе добијат акции во новокотираниот ентитет. Сепак, групата рече дека не исклучува други опции, како што е целосна продажба на бизнисот.

„Не звучи како купувачот да е на ред, па изгледа дека разделбата ќе биде изборот. Инвеститорите потоа можат да одлучат дали сакаат да го задржат новиот бизнис или да продаваат на пазарот“, заклучи Брикман.

Можеби ќе ве интересира...

Стапи на сила втората фаза од законот за имиграција: Една четвртина од вработените во Германија се мигранти

BiznisPRO

Цените на европските индустриски производи паднаа и во јануари

BiznisPRO

Усвоен ребалансот, следуваат повисоки, плати, пензии и нови антикризни мерки, најави власта

BiznisPRO