фото Pixabay/Fuzz

„Ова повеќе не е главен град – го селиме“ – Оваа држава прогласи нов главен град

Индонезискиот парламент во четвртокот одлучи дека сегашната метропола Џакарта ќе остане економски центар на земјата како дел од планот за преселување на главниот град на островот Борнео.

Индонезија планира да го пресели својот главен град од преполната, ниска Џакарта во Нусантар, град вреден 32 милијарди долари кој се гради во џунглите на Источен Калимантан, Борнео.

Градот е водечки проект на претседателот во заминување Јоко Видодо, кој вети подобра дистрибуција на богатството и развој низ архипелагот, не само на островот Јава.

Според новиот закон од 18 март, ќе биде формиран „агломерациски“ совет кој ќе ги координира развојните планови меѓу Џакарта и нејзините сателитски градови.

Министерот за внатрешни работи Тито Карнавиан по дебатата во парламентот рече дека Џакарта ќе мора дополнително да се развива за да се натпреварува со другите „градови од светска класа“ откако седиштето на владата ќе се пресели во Нусантара.

„Откако престана да биде главен град, Џакарта сè уште треба да има печат на посебен град за да може да го забрза економскиот раст и да го зголеми својот придонес во БДП на земјата“, рече тој.

Според сегашните правила, Џакарта ќе остане главен град на Индонезија додека претседателот не издаде декрет за официјално именување на Нусантара за нов главен град, кој е планиран за оваа година.

Се очекува годинава во Нусантара Владата да одржи свеченост по повод Денот на независноста на 17 август, а до крајот на оваа година се планира да се преселат илјадници државни службеници.

Можеби ќе ве интересира...

Растат цените на нафтата на светскиот пазар – „Ризикот останува, можноста за проширување на конфликтот на Блискиот Исток“

BiznisPRO

Големи разлики меѓу Западот и Истокот: Во овие градови во Германија просечната плата е повеќе од 5.000 евра

BiznisPRO

Трамп сега е побогат од Сорос

BiznisPRO