• април 21, 2022
  • 0 МИНУТА ЧИТАЊЕ

Вкупните депозити во март се намалиле за 1,7 отсто, кредитите и натаму во пораст

Вкупните депозити во март се намалиле за 1,7 отсто, кредитите и натаму во пораст

Вкупните депозити во март, се намалени за 1,7 отсто на месечно ниво, како резултат на падот на депозитите кај двата сектора, со поголем придонес на секторот „домаќинства“, покажуваат најновите податоци на Народната банка за монетарните движења. На годишно ниво, вкупните депозити бележат раст за 3,5 отсто, којшто во услови на зголемување на депозитите кај двата сектора, е поизразен кај секторот „домаќинства“.

„Во март, кај вкупните кредити е забележан месечен раст од 1,7 отсто, при годишен раст од 9,8 отсто, соодветно. Притоа, месечната и годишната промена се под влијание на растот на кредитите кај двата сектора, којшто е поизразен кај корпоративниот сектор“, се вели во извештајот на НБ.

Во март 2022 година, вкупните депозити на корпоративниот сектор се намалени за 2,4 отсто на месечна основа. Притоа, надолната промена во најголем дел се должи на падот кај депозитните пари, при забележан пад и на долгорочните депозити во странска валута и краткорочните депозити во денари, додека краткорочните депозити во странска валута бележат раст. На годишна основа, депозитите на корпоративниот сектор забележаа раст од 3,9%, којшто пред сѐ произлегува од зголемените краткорочни депозити во странска валута, при позитивен придонес и на депозитните пари, а во услови на пад на краткорочните и на долгорочните депозити во денари.

„Кредитите на корпоративниот сектор, овој месец, бележат раст од 2,4 отсто, којшто во услови на зголемено кредитирање во денари и во странска валута, е малку поизразен кај кредитите во странска валута. Годишниот раст изнесува 11,9 отсто и во поголем дел се должи на повисоките кредити во денари“, се вели во извештајот.

Во март, вкупните депозити на домаќинствата се намалени за 1,8 отсто на месечно ниво. Надолната промена, како што посочуваат од НБ, е резултат на падот на депозитните пари, краткорочните и долгорочните депозити во денари, додека краткорочните и долгорочните депозити во странска валута забележаа раст. Депозитите на домаќинствата бележат годишен раст од 3,9 отсто, во најголем дел поради зголемените краткорочни депозити во странска валута, при помал раст и на долгорочните депозити во странска валута, во услови на остварен пад на долгорочните и краткорочните депозити во денари.

„Вкупните кредити на домаќинствата, овој месец, бележат нагорна месечна и годишна промена од 1,1 отсто и 7,9 отсто, соодветно. Анализирано според валутната структура, растот на месечна и на годишна основа се должи на повисоките кредити во денари и во странска валута, со поголем придонес на кредитите во денари“, се вели во извештајот.

Според намената на кредитите одобрени на физичките лица, во март, кај најзастапените категории ‒ потрошувачките и станбените кредити, е забележан месечен раст од 1,0 отсто и 1,5 отсто, соодветно, при годишен раст од 7,1 отсто и 15,8 отсто, соодветно.

По падот во претходниот месец, автомобилските кредити и кредитите одобрени на кредитни картички, овој месец, се повисоки за 0,9 отсто и 0,7 отсто на месечна основа, соодветно, додека на годишна основа бележат пад за 13,5 отсто и 4,1 отсто, соодветно.

Поврзани соддржини

Макпетрол: Цените на природен гас и метан за декември намалени

Макпетрол: Цените на природен гас и метан за декември…

Согласно договорот помеѓу „Макпетрол“ АД Скопје и „Гаспром експорт“, како и движењето…
Се укинува прогресивното оданочувања, Хонорарците нема да плаќаат повеќе од 10% данок

Се укинува прогресивното оданочувања, Хонорарците нема да плаќаат повеќе…

Се укинува прогресивното оданочувања, не се предвидуваат нови даноци, данокот на личен…
Викенд без ддв за прехранбени производи за време на празници

Викенд без ддв за прехранбени производи за време на…

Владата на прес конференција поврзана со новата даночна политика најави враќање на…
Ќе се зголеми данокот за ајкулски перки, кит, месо од делфин, тартуфи, морски кучиња и морски мачки…

Ќе се зголеми данокот за ајкулски перки, кит, месо…

Со новите даночни решенија Владата одлучи на луксузните прехранбени производи да им…
Недела останува неработен ден

Недела останува неработен ден

Уставниот суд на седница одлучи неделата да остане неработен ден. – За…
ЕСМ: Ако некој има сознанија за фирма што продава струја, а не ја наплаќа авансно, да ја пријави

ЕСМ: Ако некој има сознанија за фирма што продава…

АД ЕСМ е производител на електрична енергија и со сопствената произведена енергија…
Дизелот најевтин во последните шест месеци: РКЕ одлучи да ги намали цените

Дизелот најевтин во последните шест месеци: РКЕ одлучи да…

Регулаторната комисија за енергетика и водни услуги на Република Северна Македонија донесе…
ПАДНА ОДЛУКА: Ново поевтинување на горивата, РКЕ ги соопшти новите цени

ПАДНА ОДЛУКА: Ново поевтинување на горивата, РКЕ ги соопшти…

Малопродажната цена на ЕУРОДИЗЕЛ , се намалува за 2,00 ден/лит, во однос…
Нова цена на горивата

Нова цена на горивата

Денеска РКЕ треба да одлучи за нови цени на горивата во Македонија.…
Google пред празниците предупредува на можни измами

Google пред празниците предупредува на можни измами

Злонамерните актери не успоруваат за време на празничната сезона, напротив, забрзуваат. За…
Мерките вродија со плод: Од утре леб и за 32 денари

Мерките вродија со плод: Од утре леб и за…

Од утре дел од пекарите ќе го продаваат лебот и за 32…
Падна рекордна седумка на Лото во Кичево – среќникот ќе се офајди со 500.000 евра

Падна рекордна седумка на Лото во Кичево – среќникот…

Во Кичево вечерва се падна рекордната Лото добивка од 32.921.304 денари или…